Retrospectiva săptămânii

Cursul euro s-a stabilizat la 4,47 lei

Săptămâna trecută a fost una de consolidare pentru euro la pragul de 4,47 lei, pentru scurt timp fiind testat pragul de 4,50 lei.

Maximul ultimelor nouă luni, de 4,4788 lei, a fost atins la începutul săptămânii, atunci când cotaţiile au crescut până la 4,4940 lei. Deprecierea puternică a leului se datora prăbuşirii rublei ruse, care atingea noi minime istorice faţă de euro şi dolar, în condiţiile în care preţul barilului de petrol cobora spre 50 de dolari.

O presupusă intervenţie a BNR a temperat creşterea euro, care a revenit spre 4,47 lei, astfel că marţi şi miercuri media acestuia a stagnat la 4,4738 lei.

Revenirea petrolului peste pragul de 60 dolari/baril şi decizia băncii Rusiei de creştere a dobânzii sale cheie la 17%, măsură la care s-au adăugat vânzări de miliarde de dolari, au asigurat joi o scădere a cursului euro la 4,4705 lei.

Ultima şedinţă a săptămânii a fost una foarte stabilă, în care tranzacţiile s-au realizat într-un culoar foarte îngust, 4,47 – 4,4790 lei, ceea ce a făcut ca media să fie stabilită la 4,4750 lei.

Cursul dolarului american a scăzut la începutul perioadei la 3,5818 lei, dar a crescut la finalul ei la 3,6474 lei, un curs mai ridicat, de 3,6611 lei, fiind atins în 16 august 2012.

Cursul francului elveţian a coborât de la 3,7286 lei, maximul ultimilor doi ani, la 3,7175 lei, deprecierea datorându-se şi deciziei băncii centrale a Elveţiei de a aduce în teritoriu negativ dobânzile la depozitele care sunt plasate la ea de băncile comerciale.

În perioada următoare, volatilitatea raportului euro/leu va fi una mai ridicată de cea din acest an, ca o consecinţă a condiţiilor externe, impuse de evoluţia perechii euro/dolar, majoritatea analiştilor anticipând aprecierea puternică a monedei americane.

Reamintim că, potrivit prognozei de toamnă a Comisiei Naţionale de Prognoză, media euro de anul viitor şi 2016 va fi una de 4,42 lei, iar cea a dolarului de 3,40 lei.

Perechea euro/dolar a scăzut de la 1,2525 dolari, la începutul perioadei, la 1,2221 dolari, la finalul ei, cotaţie care nu a mai fost atinsă de la începutul lui august 2012. La închiderea pieţelor americane, cotaţia era de 1,2227 dolari.

Aprecierea dolarului a început miercurea trecută, imediat după încheierea întâlnirii Comitetului de politică monetară a Rezervei Federale americane. Declaraţiile preşedintelui Rezervei Federale americane, Janet Yellen, au lăsat de înţeles că dobânzile din SUA ar putea începe să crească din al doilea trimestru al anului viitor, măsură care va avea ca efect aprecierea dolarului.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: