Directorul executiv Vasile Oşean:

Se intenţionează dezorganizarea Agenţiei pentru Protecţia Mediului

> Fără „o minimă dorinţă a lucrului bine făcut”, consilierii noului PNL vor să mute într-o „locaţie incertă şi cel mai probabil improprie” laboratoarele de mediu, printre puţinele acreditate RENAR din ţară > Sediul APM este amplasat pe 2.500 mp, suprafaţă proprietate a statului român, concesionată de la CL Suceava pe o perioadă de 99 de ani şi pentru care, anual, agenţia achită o redevenţă de 2.408 euro

 

Vasile Osean-Picture-061

Vasile Oşean

Conducerea Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Suceava ia atitudine faţă de intenţia consilierilor locali ai noului PNL de a „confisca” imobilul în care această instituţie îşi desfăşoară activitatea de circa 20 de ani, pentru a-l transforma într-o grădiniţă cu program prelungit. Într-o adresă trimisă autorităţilor municipale, semnată de directorul executiv Vasile Oşean, lucrătorii Agenţiei pentru Protecţia Mediului îşi exprimă „surprinderea şi îngrijorarea faţă de intenţia manifestată public şi instituţional, de a se dezorganiza APM, prin preluarea sediului acestei instituţii cu atribuţii specifice, clar reglementate de legislaţia românească în vigoare”. Oficialii APM susţin că, pe lângă costurile publice ridicate, transformarea clădirii în grădiniţă va însemna dezafectarea şi mutarea într-o „locaţie incertă şi cel mai probabil improprie” a laboratoarelor de mediu, cu toate facilităţile specifice. Aceasta în condiţiile în care, ocupând etajul al doilea, laboratoarele de analize fizico-chimice pe probe de aer, apă, sol şi deşeuri sunt printre puţinele din ţară acreditate RENAR, alături de cele din Bucureşti, Galaţi şi Bacău. La acestea se adaugă şi laboratorul pentru supravegherea radioactivităţii mediului, iar pe fondul amenajării şi funcţionării de trasee speciale de gaze, a reţelelor electrice, reţelelor de alimentare cu apă şi de canalizare, a existenţei aparaturii specifice în montaj fix şi a nişelor cu ventilatoare pentru gaze toxice, iniţiativa consilierilor locali este de-a dreptul inoportună. Pe de altă parte, oficialii APM constată că deliberativul local manifestă puţină preocupare faţă de adevăratele probleme ale Sucevei, printre care şi cele privind calitatea factorilor de mediu.

„Această intenţie survine contextului în care, deşi de 8 ani suntem cetăţeni europeni, înregistrăm încă probleme de mediu nerezolvate sau insuficient rezolvate, pentru soluţionarea cărora iniţiativele Consiliului Local sunt firave şi ineficiente” arată, în adresa citată, Vasile Oşean, directorul executiv al APM, referindu-se la poluarea atmosferei din zonele rezidenţiale ale Sucevei cu pulberi micronice în suspensie, gaze de eşapament, zgomote şi vibraţii, cauzată, în principal, de traficul auto de mare tonaj.

Iniţiatorii proiectului puteau face o vizită de documentare la sediul APM, pe care „este vădit că nu îl cunosc”

 În adresa remisă autorităţilor municipale se reliefează că APM Suceava este instituţie publică cu personalitate juridică, având statut de serviciu public desconcentrat, cu atribuţii de autoritate judeţeană în domeniul protecţiei mediului privind implementarea directivelor europene de mediu, transpuse în legislaţia românească. APM Suceava a fost înfiinţată pe 1 august 1990, sediul de pe strada Bistriţei, din cartierul Obcini, fiind amplasat pe o suprafaţă de 2.500 mp, proprietate a statului român, concesionată de la CL pe o perioadă de 99 de ani, pentru care, anual, agenţia achită o redevenţă de 2.408 euro. Clădirea, sub denumirea iniţială de „Centru de analiză, control şi monitoring al factorilor de mediu”, a fost construită din fonduri de la bugetul de stat, cu o valoare de 485.000 de lei, la nivelul lui 1994, beneficiarul fiind Agenţia pentru Protecţia Mediului. Pentru ridicarea obiectivului au fost solicitate şi obţinute toate actele de reglementare, respectiv certificat de urbanism şi autorizaţie de construire, eliberate de Primăria Suceava, ordin de aprobare a investiţiei, de la Ministerul Mediului şi acordul Ministerului Finanţelor. „Aceste documente se află în arhiva Primăriei municipiului Suceava şi, cu o minimă dorinţă a lucrului bine făcut, puteau fi consultate de iniţiatorii proiectului […]. Aceiaşi iniţiatori puteau face o vizită de documentare la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava, pe care este vădit că nu o cunosc şi nu ştiu care sunt atribuţiile legale ale acesteia în context judeţean, naţional şi european” se evidenţiază în adresa semnată de Vasile Oşean.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: