1 Decembrie 1918 – Marea Unire, sărbătoarea neamului românesc

In Memoriam – Generalul de armată Gheorghe Avramescu (1884-1945)

Gheorghe_AvramescuIlustră căpetenie a oştirii române, generalul Gheorghe Avramescu s-a născut la 26 ianuarie 1884, în oraşul Botoşani.

După absolvirea Liceului „August Treboniu Laurian” din localitatea natală, a urmat, între anii 1906-1908, cursurile Şcolii Militare de Infanterie şi Cavalerie din Bucureşti, la terminarea căreia a primit gradul de sublocotenent.

În perioada anilor 1913-1914 şi 1919-1920 a urmat cursurile Şcolii Superioare de Război.

A fost înaintat în grad, în funcţie de criteriile statuate, pe timpul carierei militare, după cum urmează: locotenent (1911), căpitan (1916), maior (1917), locotenent colonel (1923), colonel (1929), general de brigadă (1936), general de divizie (1940); general de corp de armată (1942) şi general de armată (1945).

În primul război balcanic şi în războaiele întregirii neamului şi a pământului românesc a îndeplinit funcţii de comandant de pluton, de companie şi de batalion, distingându-se printr-un înalt simţ al datoriei ostăşeşti şi prin spirit de eroism în luptă pe fronturile din Dobrogea şi Moldova.

După intrarea României în cel de-Al Doilea Război Mondial, a deţinut funcţii de comandă, concepţie şi coordonare la toate eşaloanele militare, inclusiv la Inspectoratul General al Infanteriei şi la Marele Stat Major.

Aprig luptător pentru reîntregirea patriei, generalul Gheorghe Avramescu menţiona în Ordinul de zi din 9 iulie 1941: „Ofiţerii şi trupa trebuie să fie mândri că, prin jertfa lor, au putut înscrie pe drapelele unităţilor respective reîntregirea fruntariilor noastre de la Nord şi N-E şi dezrobirea fraţilor noştri bucovineni şi basarabeni, ameninţaţi cu pustiirea vetrelor şi cu nimicirea lor”.

Vizionar şi totodată conştient că lupta cu inamicul, odată începută, trebuie dusă până la înfrângerea acestuia, viteazul comandant de oaste român arăta în Ordinul de zi nr. 105/16.09.1941: „Astăzi, când lărgim dincolo de Nipru câmpul de bătălie, câştigăm dreptul de a lărgi şi hotarele trunchiate ale Ardealului; cu jertfa ce facem azi, pecetluim drepturile noastre asupra hotarelor trase de Mihai Viteazul şi Regele Ferdinand cu Dumnezeu Înainte”.

În vara anului 1944 generalul Gheorghe Avramescu a fost numit la comanda Armatei a IV-a, pe care a condus-o în campania din vest, împotriva trupelor hitleristo-hortiste, pentru eliberarea Transilvaniei, apoi a Ungariei şi a Cehoslovaciei, până la podişul Boemiei. La 25 octombrie 1944, în Ordinul de zi nr. 392, generalul Gheorghe Avramescu se adresa ostaşilor Armatei Române eliberatoare: „La chemarea ţării pentru dezrobirea Ardealului răpit prin Dictatul de la Viena, aţi răspuns cu însufleţire şi credinţa în izbânda poporului nostru. Zdrobit de focul năprasnic al artileriei şi de necontenitele voastre asalturi, inamicul a fost izgonit din Ardealul scump al patriei noastre România”.

Pentru merite deosebite a fost distins cu ordinele „Mihai Viteazul”, cl. I, a II-a şi a III-a, cu Ordinul „Coroana României”, precum şi cu alte numeroase ordine şi medalii militare.

Chemat în patrie, în ianuarie 1945, pentru a-şi îngriji sănătatea, în prag de pensionare, a fost rechemat imediat pe front, la cererea insistentă a mareşalului Radian Maliniovschi comandantul Frontului 2 ucrainean, sub pretextul că potenţialul de luptă al Armatei a IV-a scăzuse sub 50%. Adevăratul motiv al rechemării l-a constituit arestarea acestuia, iar odată cu el, a întregii sale familii – soţia Adela şi fiicele Rodica şi Felicia, care îngrijeau răniţii în zona operativă. Generalul Gh. Avramescu a fost reţinut de sovietici la 2 martie 1945, sub falsa acuzaţie de legături cu elemente legionare şi cu comandanţii nemţi. În anul 1963, la aproape 20 de ani de la încheierea războiului, organele sovietice au lansat versiunea că generalul Avramescu ar fi murit la 3 martie 1945, la o zi după arestare, într-un bombardament inamic la Jazbereny, Ungaria, şi că a fost înmormântat la Soshalom, un cartier din oraşul Budapesta.

La 23 octombrie 2000, rămăşiţele pământeşti ale eroului Armatei române – martir al Neamului românesc – au fost aduse în ţară şi înhumate în Cimitirul Eroilor din municipiul Cluj-Napoca, în cadrul unui ceremonial militar-religios, prilej cu care s-a propus acordarea, post-mortem, generalului de armată Gheorghe Avramescu, a gradului de mareşal.

Gl. Bg. (R.) COJOCARU ZAHARIE, preşedintele Filialei „Petru I Muşat” a Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în retragere

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: