Mâncăm ce ştim, dar ştim ce mâncăm ?

Săptămâna Educaţiei Globale este o iniţiativă lansată de Centrul Nord-Sud al Consiliului Europei şi încurajează elevii şi cadrele didactice, dar şi diverse grupuri de tineri să exploreze activităţi educaţionale pentru cetăţenie globală. Tema aleasă pentru 2014 a fost „Securitatea alimentaţiei”.

La Şcoala Gimnazială Salcea, dar şi la şcolile din Varatec şi Prelipca – structuri ale acestei unităţi de învăţământ –, activităţile din această săptămână au fost variate şi au reuşit să mobilizeze un număr mare de preşcolari, elevi, profesori, dar şi părinţi. Acestea au avut ca scop conştientizarea elevilor, a părinţilor asupra importanţei alimentaţiei şi a unui stil de viaţă echilibrat, pentru creşterea şi dezvoltarea sănătoasă.

Cei mai mici, preşcolarii, au participat la concursuri de desene, pictură, dar s-au întrecut şi în cunoştinţe despre alimentele considerate sănătoase pentru organism, sub îndrumarea doamnelor educatoare.

Doamnele învăţătoare şi elevii claselor primare au participat cu mult entuziasm la activităţi practice-ateliere de gătit, concursuri de gătit, au dezbătut şi analizat ambalajele şi au realizat postere şi afişe.

Elevii clasei pregătitoare B, Şcoala Gimnazială Salcea (prof. Grădinariu Antoneta) le-au făcut o surpriză colegilor din clasa a IV-a A (prof. Dascălu Puşa): i-au invitat pe cei mari la „ronţăit” morcovi. Mai în glumă, mai în serios au învăţat să se alimenteze sănătos. Cei mici ştiu şi ei care sunt beneficiile legumelor şi fructelor, care este locul acestora în piramida alimentelor şi le savurează cu plăcere.

Şi la clasele gimnaziale activităţile practice „Home made” au fost pe placul elevilor, iar discuţiile, dezbaterile şi produsele realizate au demonstrat că elevii au cunoştinţe despre ceea ce înseamnă sănătatea şi securitatea alimentaţiei.

La Şcoala Prelipca, dna dr. Titieni Aurelia, medic de familie, a participat la o dezbatere împreună cu elevii şcolii, pe tema „Ştim să mâncăm sănătos?”.

La Şcoala Salcea, s-a desfăşurat Şcoala părinţilor cu tema „Mâncăm ce ştim, dar ştim ce mâncăm?”, organizată de prof. Marinela Mocanu, consilierul educativ al şcolii. Astfel, peste 50 de părinţi şi elevi din clasa a VIII-a au participat la o activitate interactivă, împreună cu dl dr. Claudiu Cobuz, medic specialist diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice la Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava.

„Activităţi pe aceeaşi temă se vor desfăşura pe tot parcursul anului şcolar, atât cu elevii, cât şi în prezenţa altor parteneri educaţionali: părinţi, autorităţi locale, medici, ONG-uri” a făcut cunoscut prof. Huţu Cătălin, directorul Şcolii Gimnaziale Salcea. (prof. MARINELA MOCANU, consilier educativ)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI