Datorii de 10 milioane de euro la bugetul local

 
> Primarul Sucevei, Ion Lungu, cere modificări ale Codului fiscal, astfel încât aceste restanţe să poată fi recuperate

Primăria municipiului Suceava caută portiţe în Codul fiscal prin care să poată acorda eşalonări la plată marilor datornici la bugetul local. Şeful administraţiei locale, Ion Lungu, a declarat că, pe de altă parte, Guvernul ar trebui să identifice variante de completare a Legii fiscale fundamentale, astfel încât debitorii cu pricina să fie stimulaţi să-şi achite eşalonat obligaţiile. „Vom face o analiză, iar în măsura în care Codul fiscal permite ori va fi actualizat, vom studia posibilităţi de eşalonare, pentru a-i stimula, într-un fel sau altul, pe cei care au restanţe la municipalitate”, a declarat primarul Sucevei. Edilul-şef sucevean precizează că atât persoanele fizice, dar mai ales persoanele juridice, datorează vistieriei comunităţii în jur de 10 milioane de euro, adăugând că, „dacă aceşti bani ar intra la buget, multe lucruri s-ar putea face pentru oraş”. Cei mai mari restanţieri la buget provin din zona industrială a Sucevei, o serie întreagă de firme intrând în insolvenţă, iar ulterior în faliment.

Marii debitori sunt societăţi care au intrat în insolvenţă şi faliment

Primăria s-a înscris la masa credală, pe lista creditorilor, însă mare lucru nu a reuşit să recupereze. „Din păcate, sunt de încasat plăţi restante de peste 10 milioane de euro din impozite şi taxe locale la agenţi economici şi populaţie. Sigur, multe din aceste plăţi sunt greu de încasat, pentru că vin din zona industrială. Este vorba despre societăţi care s-au dus în insolvenţă şi, implicit, în faliment. Noi suntem înscrişi la masa credală, dar este foarte greu de încasat aceşti bani”, precizează ocupantul fotoliului din Areni, Ion Lungu. De precizat este faptul că insolvenţa se referă la situaţia patrimonială dificilă sau de criză în care se află comerciantul, acesta fiind în imposibilitatea de a-şi onora la termen şi în bune condiţii obligaţiile de plată asumate. Insolvenţa este vădită în cazul în care debitorul, după 30 de zile de la scadenţă, nu a putut plăti datoria sa faţă de unul sau mai mulţi creditori, iar aceasta este iminentă în situaţia în care se dovedeşte că debitorul nu va putea achita la scadenţă, cu fondurile băneşti existente, datoriile exigibile angajate.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: