Sesiune Masterclass canto la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”

> Miercuri, lecția de măiestrie, iar joi, recital al sopranei Gabriela Pepelea, lector univ. dr. la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, filiala Piatra Neamț
 

Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava va găzdui miercuri, 2 aprilie, începând cu ora 16.30, în sala Auditorium, un Masterclass canto cu participarea sopranei lector univ. dr. Gabriela Pepelea, de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, filiala Piatra Neamț. În configurarea specifică a unui masterclass, elevi ai colegiului, în prezența sopranei și a spectatorilor, vor cânta o piesă și vor primi din partea acesteia, fiecare în parte, nu numai sfaturi tehnice, de frazare, ritm, ton etc., dar și o interpretare demonstrativă corectă a piesei respective. Vor participa elevi ai claselor prof. Viorica Corjan și Cezar Mititiuc, acompaniamentul la pian fiind asigurat de prof. Alla Bivol. Joi, 3 aprilie, tot de la ora 16.30, elevii Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” vor reveni, împreună cu profesorii coordonatori, în fața Gabrielei Pepelea și a publicului, spre a dovedi că sfaturile și indicațiile invitatului universitar nu s-au irosit, iar piesele au luat în interpretarea lor „imaginea” corectă și frumoasă. Soprana va susține apoi un recital de canto, la pian fiind profesorii Alla Bivol și Ciprian Gagiu, iar în program, lucrări de B. Marcello, W.A. Mozart, Fr. Schubert, G. Faure, H. Wolf, G. Puccini, G. Bizet, R. Strauss, G. Enescu, Gh. Dima etc. Așa-numitele „cursuri de măiestrie în muzică” (acestea putând fi însă organizate și în alte ramuri artistice, precum teatrul sau pictura) au un dublu avantaj, atât pentru maestru, cât și pentru discipoli. Un masterclass oferit înainte de concert stimulează artistic interpretul și îi aduce cu siguranță o mai mare audiență la concert. Pentru discipoli, cursul de master reprezintă, alături de examene, concursuri și practică, unul dintre cele mai eficiente mijloace de dezvoltare muzicală. Compozitorul și pianistul Franz Liszt este cel care a inventat acest gen de cursuri, preluate apoi de mari clasici precum Yehudi Menuhin, Isaac Stern, Itzhak Perlman sau Vladimir Horowitz. Orchestra de cameră a Filarmonicii din Berlin este cunoscută de asemenea ca organizatoare de masterclassuri pentru dirijori, nu numai în Berlin, ci și în alte orașe europene.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: