Jurnal secret

„Cum ar fi dacă ai trăi o zi în comunism?” este o întrebare/temă de eseu propusă liceenilor de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, un ong guvernamental care „studiază, documentează și susține conștientizarea publică a istoriei comunismului în România”. Pentru a câștiga un loc într-o tabără de vară, elevii sunt invitați să-și „imagineze” o zi (bine că doar atât!) petrecută „în comunism”, pe care să o restituie în scris ca pe o „filă de jurnal secret” (așadar, s-ar înțelege că notată atunci, nu acum) și, totodată, ca pe o „poveste” (…poate, inclusiv de adormit grijile unora că un astfel de sistem ar mai putea fi tentant).
 

L.D. CLEMENT

Până la un punct, proiectul se configurează a fi interesant, însă întrebarea de dincolo de întrebare s-ar ridica privind sursele documentare ale potențialilor concurenți. E destul să te gândești că ei s-au născut cam între anii 2002-2006. Așadar, cu ce lucrăm? Cu amintirile părinților și bunicilor (despre sistem sau despre oameni?), cu filmele (fie documentare sau artistice, care deja au înfierat epoca), cu literatura (memorialistică, beletristică, iar științifică… un pic sărăcuță), talk-show-urile, știrile, inclusiv despre torționari „descoperiți” cu mare întârziere liberă și democratică? Iar, la urmă, ce folos ar avea închipuirile unor copii? Pentru ca, eventual, să le fie corectate în chip dogmatic? Cât mai e vreme, în schimb, poate ar fi bine ca bunicii și părinții lor să fie curtați să-și restituie, mai întâi pentru sine, acele file de jurnal secret, pentru a decanta personal și a spera că, în sfârșit, vor pleca, la… vară, în România pe care și-au imaginat-o în decembrie 1989. Și după…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: