Termica nu reușește să plătească energia termică produsă în centrala Bioenergy

> „Au fost la Suceava și acționarii de la Bioenergy, trebuind să fie găsită o soluție pentru ca aceasta să-și primească banii pentru energia livrată” a declarat primarul Ion Lungu > Edilul-șef recunoaște că, atunci când s-au pus bazele construirii noii centrale, nimeni nu s-a gândit să ia în calcul și o eventuală intrare în procedură de insolvență a Termica
Administratorii noii centrale de termoficare a municipiului Suceava sunt îngrijorați că nu își încasează contravaloarea energiei termice livrate la gardul centralei către Termica. Din acest motiv, acționarii Adrem Invest de la București au avut și o întrevedere cu conducerea Primăriei. Bioenergy a început furnizarea efectivă în prima decadă a lui noiembrie 2013, gigacaloria fiind preluată de Termica cu 116 lei pe gigacalorie. Termica, la rândul său, percepând contravaloarea transportului și distribuirii, facturează la un total de 267 de lei pe gigacalorie. Consumatorii casnici plătesc, însă, doar 185 de lei pe gigalorie, diferența dintre aceste ultime două niveluri fiind suportată din bugetul local.
 

„Au fost la Suceava și acționarii de la Bioenergy, am avut discuții și cu dumnealor, însă trebuie găsită o soluție pentru ca aceasta să-și primească banii pentru energia livrată” a accentuat Lungu, menționând că, din câte știe, Termica a orientat către Bioenergy doar 200.000 de lei. Șeful administrației locale recunoaște că, atunci când s-au pus bazele construirii noii centrale termice pe gaze naturale și biomasă, nimeni nu s-a gândit să ia în calcul și o eventuală intrare în procedură de insolvență a societății comerciale Termica. Pe de altă parte, conducerea executivului sucevean se vede cu mâinile legate, deciziile de la Termica fiind luate de firmele de insolvență. „Există o problemă destul de delicată, care nu a fost prevăzută la momentul conceperii acestui proiect, adică insolvența societății de termoficare. Faptul că noi, astăzi, nu mai avem decizie la Termica, înseamnă că nu deținem niciun control, în sensul de a putea face ca banii să ajungă la Bioenergy” precizează edilul-șef. Lungu arată că energia termică livrată de Bioenergy este preluată de Termica, după care este transportată, distribuită și furnizată consumatorilor casnici sub formă de apă caldă și agent termic pentru încălzire. Din cauza ritmului deosebit de redus al încasărilor de la populație, Termica nu poate achita facturile către E.ON și ACET În aceste circumstanțe, populația nu-și onorează obligațiile către Termica, datoriile consumatorilor casnici însumând peste 20 de milioane de lei, iar, la rându-i, firma de transport nu achită către Bioenergy contravaloarea energiei preluate de la noua centrală în cogenerare de înaltă eficiență. În această situație, Primăria a orientat de la bugetul local, direct către Bioenergy, suma de 2 milioane de lei, în contul subvenției la diferența dintre tarifele energiei termice. „Am făcut-o pe buna credință a celor de la Termica, aceștia trebuind să plătească și la Bioenergy, pentru că, altfel, se blochează activitatea” a reliefat Ion Lungu, menționând că situația ar putea fi dezamorsată odată cu desemnarea unui alt operator al serviciului de transport, distribuire și furnizare a agentului termic. Pe de altă parte, din cauza ritmului deosebit de redus al încasărilor de la populație, Termica nu poate achita facturile către E.ON și ACET. Primarul Ion Lungu nu a vrut să se pronunțe asupra a ceea se va întâmpla cu Termica în condițiile în care, în viitorul apropiat, firma din Lunca Sucevei va rămâne fără „serviciu”. Aceasta mai ales că licența care îi acorda dreptul de a presta activitatea respectivă a expirat încă din iunie 2013, iar la jumătatea anului în curs se încheie și perioada de 12 luni în care documentul ar mai putea fi reînnoit.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: