Propusă de Termica

Majorarea cu 62% a transportului energiei termice a căzut în Consiliul Local Suceava

> „Indiferent cât pierdem sau câștigăm politic, nu putem să sacrificăm un oraș, doar pentru a salva 200 de locuri de muncă”, a reliefat edilul șef Ion Lungu > „Facem această solicitare, pentru că, la rândul nostru, trebuie să plătim furnizorii, și nu reușim să o facem”, a explicat Ovidiu Dumitrescu, administratorul special al Termica > Majorarea ar fi însemnat ca, de la bugetul local, în această iarnă, să se plătească un plus de subvenție de circa 15 milioane lei
Transportul, distribuirea și furnizarea agentului termic nu se scumpește, netrecând de votul plenului deliberativului municipal sucevean. Prin proiectul de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ultimei ședințe ordinare a Consiliului Local din acest an, tariful local pentru energia termică destinată populației ar fi trebuit să crească până la 341,55 lei pe gigacalorie, inclusiv TVA, iar cel al agentului termic livrat agenților economici, la 275,44 lei pe gigacalorie, fără TVA, niveluri care includ atât producerea energiei, cât și contravaloarea transportului, distribuirii și furnizării.
 

Termica

Dezbaterile au survenit solicitării Termica de majorare a contravalorii acestui din urmă serviciu de la 123 lei pe gigacalorie până la 197,71 lei pe gigacalorie, inclusiv TVA, adică cu aproximativ 62%. În acest sens, Termica a obținut avizul de specialitate al ANRSC, majorarea fiind justificată prin creșterea tarifelor la utilitățile aferente activității de transport, distribuire și furnizare a energiei termice. Administratorul special al Termica, Ovidiu Dumitrescu, a declarat că noua valoare a fost aprobată de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, în condițiile în care respectivul tarif nu a mai fost actualizat încă din iunie 2006. „In extremis”, în urma amenințărilor E.ON, „se poate rămâne fără apă caldă și căldură” Dumitrescu a precizat că, în perioada care a trecut, prețul apei folosite a crescut cu 172%, serviciul de canalizare s-a scumpit cu 285 de procente, iar energia electrică cu 55%. „Facem această solicitare, pentru că, la rândul nostru, trebuie să plătim furnizorii, și nu reușim să o facem. De la deschiderea procedurii, s-au acumulat, în continuare, datorii”, a explicat Ovidiu Dumitrescu, adăugând că „in extremis”, în urma amenințărilor E.ON, „se poate rămâne fără apă caldă și căldură”. Primarul Ion Lungu s-a declarat împotriva majorării, menționând că nu poate fi sacrificat întreg municipiul pentru câteva sute locuri de muncă. „Este și o chestie morală, pentru că jumătate din oraș nu are nimic de a face cu activitatea de termoficare. Eu cred că a venit, și la Termica, ora adevărului, o spun cu toată responsabilitatea, indiferent cât pierdem sau câștigăm politic, nu putem să sacrificăm un oraș, pentru a salva 200 de locuri de muncă”, a reliefat Lungu, menționând că majorarea ar fi însemnat ca, de la bugetul local, în această iarnă, să se plătească un plus de subvenție de circa 15 milioane lei. Dacă modificările cerute ar fi fost operate, acestea nu ar a fi afectat tariful de 185 lei pe gigacalorie pe care îl achită, efectiv, consumatorii casnici. De asemenea, în condițiile în care ar fi fost aprobat, noul tarif de transport, distribuire și furnizare ar fi fost mai mare cu 36,8% decât cel de producere efectivă a agentului termic în noua centrală în cogenerare a Bioenergy Suceava, cel de 144 lei pe gigacalorie, inclusiv TVA.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: