A venit iarna !

Valul de frig și zăpada domină de câteva zile ținutul nostru, locuitorii lui așteptându-se la brusca schimbare a vremii.
 

Anotimpul alb, în alți ani poposit aici încă de prin octombrie, nu i-a găsit deci nepregătiți pentru a-l întâmpina. Prima lor grijă a fost adăpostirea animalelor (vitelor) în grajduri și trecerea la hrana specifică sezonului, adică schimbarea ierbii cu fânul. Cine are furajul depozitat pe terenul gospodăriei (în clăi sau în fânare) și sursa de apă aproape în instalațiile din grajduri sau la un pârâu din vecinătate, problema adăpatului este mai ușoară, deși pâraiele în toiul anotimpului vor îngheța și mai întâi vor trebui făcute copcile. Gospodarii și-au făcut fânul în această vară, pe suprafețele destinate, cam în întregime. Pentru obținerea subvenției trebuie îngrijite minimum trei vaci. Datorită schimbării furajului și a drămuirii acestuia, scade producția de lapte și prețul de livrare… se cunoaște. Ce prisosește consumului casnic semnifică o sumă de bani care nici pe departe nu acoperă însă cheltuielile gospodăriei, deci mulți oameni își vor trăi viața la nivelul decenței sau chiar al sărăciei. ,,Om bogat, om sărac” este o sintagmă potrivită vremurilor noastre și tot mai evidentă, pe zi ce trece. Or, nu astfel ne-am bănuit „noua societate”, ci cu speranțe mai bune pentru viitor. (DECEBAL ALEXANDRU SEUL)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: