Casa Culturii, declarată monument istoric

> Clasarea în această categorie ar pune capăt intervențiilor ilegale care se fac în interiorul imobilului, pentru acestea urmând a fi nevoie de autorizații speciale > Nu este corect ca autoritățile locale să stea cu mâinile încrucișate, în timp ce un așa de important edificiu arhitectural și cultural este afectat de degradare, opinează primarul Ion Lungu
 

La solicitarea Ordinului Arhitecților din România (OAR), Primăria municipiului Suceava a propus Ministerului Culturii și Cultelor clasarea Casei Culturii a Sindicatelor în categoria monumentelor istorice. Primarul Ion Lungu spune că, la întâlnirea de la Asociația Municipiilor din România (AMR), premierul Victor Ponta a promis transferarea caselor de cultură în administrarea autorităților locale. Lungu crede însă că, mai întâi, Casa Culturii trebuie salvată, în așa fel încât să existe și obiectul preluării. Lungu spune că a avut discuții cu conducerea instituției culturale, în vederea încheierii unei asocieri cu aceasta, astfel ca, în schimbul acoperirii unor cheltuieli din bugetul local, spațiile Casei Culturii să nu mai fie închiriate către terți cu activități diverse. Reprezentații sindicatelor justifică închirierea spațiilor pin aceea că, din sumele încasate cu titlu de chirie, sunt plătite facturile la utilități, salariile personalului, precum și alte cheltuieli. „Din păcate, la Casa de Cultură, de-a lungul anilor, numai cultură nu s-a făcut. Suntem dispuși să intrăm într-o colaborare cu Casa de Cultură, să dăm anual o sumă de bani, printr-un parteneriat prin care să ni se permită accesul acolo, să avem parte de promovare, astfel încât să putem salva Casa de Cultură. Însă, eu trag nădejde că aceasta va veni, într-o zi, la municipalitate, acolo unde îi este locul” a reliefat ocupantul fotoliului din Areni, adăugând că nu este corect ca autoritățile locale să stea cu mâinile încrucișate, în timp ce un așa de important edificiu arhitectural și cultural este afectat degradare. De menționat este faptul că tratative pe marginea transferării obiectivului amintit către Primărie se poartă de mai multă vreme. Parteneri de discuții au fost reprezentanții celor 4 confederații sindicale, Casa de Cultură fiind moștenire a Uniunii Generale a Sindicatelor din România, structură de dinainte de 1989. Clădirea a fost construită între anii 1965-1969, fiind inaugurată în anul 1969, cu prilejul celui de-al X-lea Congres al PCR. Imobilul este asemănător cu cel din Baia Mare, fiind conceput într-o manieră modernă pentru perioada respectivă. În anul 1973, pe o fațadă laterală a clădirii, fost plasat mozaicul intitulat „Cântarea Țării de Sus”, lucrare realizată de un colectiv de artiști plastici format din Constantin Crăciun, Constantin Berdilă, Paul Gherasim și Mihai Horea. Clasarea drept monument istoric a Casei Culturii ar pune capăt intervențiilor considerate ilegale care se fac în interiorul imobilului, pentru acestea urmând a fi nevoie de autorizații speciale.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI