Greșeala

Tipografii și ziariștii vorbesc cu spaimă despre zborul greșelii, care, când e să se ducă, se duce. Odată culeasă și scăpată, greșeala n-ar trebui să treacă de serviciul corectură, dar trece. De serviciu de noapte (cap limpede adică) fiind, unul dintre colegii noștri de la „Zori noi” n-a văzut că, în loc să arunce plăcuța de linotip cu greșeala, paginatorul a reintrodus-o în pagina 1, astfel că, citit, textul suna cam așa: „membru al CC al PCR, (…) repartizat 5000 m.c. cherestea răși –”. A urmat scandal mare la partid, omul nostru fiind în pragul sancționării cu vot de blam cu avertisment, ceea ce echivala cu concedierea. O greșeală tipărită se „comite” doar o dată. E adevărat, ea rămâne pentru posteritate. Dar când este vorba despre un ziar cotidian, greșeala se uită relativ repede. Mai ales dacă – glumim amar, bineînțeles – nu-i ia alta locul…
 

Dumitru TEODORESCU

Când este vorba despre radio, lucrurile par și mai simple. Un dezacord gramatical, un cuvânt nepotrivit etc. se aud, se remarcă, dar trec în eter cum trec și vorbele corect folosite. Grav este însă când greșeala se perpetuează, uitată parcă pe o bandă magnetică enervantă. Se întâmplă mai ales în textele publicitare trecute prea ușor de ochii celui care aprobă textul. La Radio România Actualități, post venerabil, care a atins anul acesta 85 de ani de funcționare, post în același timp onorabil, cu mare respect pentru acuratețea exprimării, se aude de o vreme un text publicitar din perimetrul farmaceuticii: medicamentul se administrează copiilor „peste un an”. Ad litteram, înseamnă că doctoria se dă copiilor, indiferent de vârstă, abia peste un an de la data avertizării cu ajutorul undelor radio. Dacă am auzit anunțul astăzi 10 noiembrie 2013, copilul nostru va putea lua medicamentul abia după 10 noiembrie 2014. Și așa mai departe… În realitate, medicamentul se administrează doar copiilor care au împlinit deja un an. Așadar, el se ia doar de „copiii de peste un an”, cu sensul „care au vârsta de un an împlinită”. Cine a eliminat din exprimare prepoziția „de” a eliminat de fapt sensul corect al informației. De neînțeles este cum de nu a fost observată până acum inepția aceasta, repetată de ceva vreme de câteva ori pe zi, pentru a lămuri lucrurile: dăm copiilor medicamentul după ce au împlinit vârsta de un an sau după un răstimp de un an trecut din clipa în care am aflat că-i bine să-i dăm copilului nostru respectiva doctorie?…

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI