Întrucât există riscul reapariției poliomielitei în Europa

DSP recomandă părinților să nu refuze imunizarea copiilor

În condițiile în care au apărut cazuri de poliomielită în Siria și există riscul apariției și în Europa, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică recomandă părinților să nu refuze vaccinarea copiilor în cadrul campaniei care începe în școli în luna decembrie.
 

Directoarea adjunctă de la DSP, dr. Cătălina Zorescu, a informat că vor fi identificate comunitățile cu risc din județ – romi, în special –, prin intermediul medicilor de familie, pentru a li se administra vaccin antipoliomielitic. Totodată, medicii vor fi instruiți să raporteze imediat către DSP cazurile de paralizii provocate de această boală, pentru a fi izolate persoanele respective și pentru recoltare de probe. Campania națională de imunizare împotriva poliomielitei se va desfășura, în luna decembrie, în școlile sucevene, în rândul copiilor din clasele 0 și a II-a, fiind luați în evidențe pentru vaccinare 5.871 de copii din clasa 0 și 6.362 de copii din clasa a II-a. „Luna viitoare, elevii vor primi a cincea doză de vaccin antipoliomielitic. Este un produs injectabil, lipsit de reacții adverse. Serul conține virus inactivat și nu mai are contraindicația ca timp de patru săptămâni copiilor să nu li se mai facă tratamente injectabile. Vechiul vaccin se administra pe cale orală, dar pentru că era cu virus viu exista acea interdicție”, a precizat directoarea Zorescu. Ea a recomandat părinților să nu refuze vaccinarea copiilor, mai ales că virusul se transmite cu ușurință de la o persoană la alta. Recomandarea a fost făcută în contextul în care, potrivit datelor DSP, în județul Suceava procentul de vaccinare a copiilor împotriva bolilor transmisibile, printre care și poliomielita, a scăzut de la 95% la 80-85%, din cauza neîncrederii părinților în vaccinurile respective. Poliomielita sau paralizia infantilă este infecția cauzată de virusul poliomielitic, care se transmite pe cale orală ori respiratorie și invadează sistemul nervos central. Boala poate provoca paralizii flasce la nivelul mâinilor și picioarelor, uneori ireversibile, dar și complicații grave, precum paralizia mușchilor respiratori și chiar decesul. Virusul se transmite prin consumul de alimente și apă contaminate și prin mâini murdare. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, pentru prima dată, în mulți ani, există un risc real ca această boală să revină pe continent, după ce poliovirusul a reapărut pe flancul de sud-est al Europei în Israel și Siria. De aceea specialiștii în sănătate publică se tem că boala ar putea fi importată și ar putea reapărea în Europa.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI