Sindicat

Exacerbarea drepturilor omului a inhibat relații, situații, sentimente, cutume care rânduiau funcționarea diferitelor comportamente ale societății. Unul dintre reperele fundamentale ale Bisericii, și nu numai a celei ortodoxe, este ascultarea. Slujitorul acesteia, preot, călugăr, episcop, face ascultare ierarhică, rânduiala aceasta bizuindu-se pe vocație și pe asumarea ei liberă de către slujitor. Este vorba, repetăm, despre slujitorii Bisericii. În cele mai multe dintre sectele apărute mai ales în „lumea liberă”, ascultarea se mută în spinarea credincioșilor, obligați să simtă, să spună și să facă așa cum le cere șeful sectei. Și adesea, ascultarea aceasta devine fanatică.
 

Dumitru TEODORESCU

Cu atât mai mult am putea spune că preotul, care este un ales, trebuie să se supună celui pe care îl slujește. Cum, până la Dumnezeu mai sunt sfinții, preotul nu-i poate ignora, așa cum, ferească Dumnezeu, n-are voie să-și ignore stăpânii lumești – ierarhii. Când îi ignoră e bine să facă „stop joc” și să se apuce de afaceri, căci și așa puțini fac afaceri serioase în țara asta. Ce le-a trecut însă prin cap unor olteni? Să facă un sindicat al popilor! S-au simțit ei jenați să facă ascultare, s-au simțit ei jigniți să asculte de ierarh, chiar dacă acela se poartă ca un sfânt nu ca un zbir, s-au simțit ei liberi să-și facă „meseria” cum vor ei, încât de ce-ar cânta după note, când e atât de simplu să cânți după ureche?! Are și popa drepturi și are nevoie de un sindicat care să i le apere. Am face ochii mari dacă s-ar propune înființarea unui sindicat al parlamentarilor sau, și mai și, al prim-miniștrilor. Sau al președinților de țară. Ce, ei nu au drepturi care trebuie apărate? Dar un sindicat al preoților este de neimaginat. Căci oricâte nedreptăți lumești s-ar îndrepta împotriva lor, vocația lor este aceea a suferinței, a îndurării, a exemplului celui bun dat celui din ce în ce mai puțin deprins să accepte suferința ca o cale către îndreptare, către respectul și față de celălalt, nu numai față de sine. Dacă admiteți că aveți și obligații, nu numai drepturi, atunci treceți suferința la prima categorie. Dacă nu, puneți de un sindicat al oamenilor cu drepturi. Așa cum făcură (unii) olteni(i) cu sutană.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: