„Ipostaze tehnice” – o expoziție-întoarcere la aparatura secolului 19

Expoziția temporară „Ipostaze tehnice” a fost deschisă, ieri, la Muzeul Bucovinei, în colaborare cu Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” din Iași și aduce în fața vizitatorilor circa 90 de obiecte care ne ajută să reconstituim evoluția aparaturii de sunet, artă fotografică, telefonie, orologiei.
 

Patefoane, gramofoane, telegrafe, telefoane, fotografii de epocă, aparate de fotografiat, mașini de scris, ceasuri de buzunar, aparate de radio și cărți de specialitate etc., ilustrează tehnica de la sfârșitul secolului al XIX-lea, începutul secolului XX. „Este o expoziție deosebită pentru Suceava, având în vedere că în colecțiile Muzeului Bucovinei nu sunt atât de multe și valoroase piese de acest gen”, a precizat ieri, la vernisaj, directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu. Realizatorii expoziției sunt Monica Nănescu și Ioana Coșereanu, de la Muzeul Științei și Tehnicii din Iași, prezente ieri la vernisaj, alături de Viorica Zgutea, de la Muzeul „George Enescu” din Tescani, Bacău, și Dan Petrovici de la Muzeul Bucovinei. „Această expoziție este o invitație la cunoașterea patrimoniului de la Iași, sunt obiecte care ilustrează momente importante din evoluția tehnicii. Expoziția dorește să informeze publicul mai tânăr că avansul tehnicii de astăzi nu s-a făcut pe un teren gol, că au existat aceste aparate care au constituit un punct de pornire și că aparatura de astăzi se datorează lor și mărturiilor existente”, a precizat Monica Nănescu. Expoziția „Ipostaze tehnice” poate fi vizitată până pe 29 iunie. „Memoria patrimoniului industrial”, expoziție fotodocumentară prezentată tot la Muzeul de Istorie În holul de la etajul Muzeului de Istorie a fost deschisă tot ieri și expoziția fotodocumentară „Memoria patrimoniului industrial”, realizată în cadrul proiectului eponim finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Expoziția este realizată tot în colaborare cu specialiștii Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” Iași și prezintă „mărturii ale rezultatelor cercetării efectuate pe parcursul a doi ani, în perioada 2006-2008, în județele Iași, Vaslui, Bacău și Suceava de către aceștia, în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu Național Iași, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, Muzeul Județean de Istorie Botoșani, Muzeul Județean de Istorie Vaslui, Muzeul Bucovinei Suceava. „Sunt aduse în atenție, prin intermediul a 25 de panouri, obiective și instalații tehnologice de mare valoare existente în aria cercetată, în ideea promovării și sensibilizării opiniei publice și a factorilor de decizie pentru conservarea, salvarea și valorificarea potențialului turistic din această categorie”, au precizat organizatorii expoziției.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: