O problemă care dă de furcă românilor care călătoresc peste granițe

Țări precum Grecia, Bulgaria și Franța nu recunosc nici cardul european de asigurări de sănătate, nici adeverința care-l înlocuiește !

Conducerea Casei de Asigurări de Sănătate Suceava ne-a precizat că în județul Suceava nu au fost, până acum, cazuri de persoane cărora nu li s-a luat în considerare, în străinătate, certificatul care înlocuiește cardul european de asigurări de sănătate, așa cum s-a întâmplat cu persoane din alte județe. „Nu au dreptul să facă așa ceva, atâta vreme cât legislația prevede că certificatul respectiv înlocuiește cardul european. La CAS Suceava s-au decontat servicii medicale de care au beneficiat unii asigurați în țări din Uniunea Europeană pe baza acestui certificat; dar depinde de la țară la țară.
 

Mai sunt și situații când o persoană asigurată are nevoie de servicii medicale și se prezintă la spital fără să aibă cardul european asupra ei. Atunci poate solicita CAS să-i trimită formularul E 107, prin care poate fi solicitat orice document, inclusiv cardul european, formular pe care noi putem să-l trimitem și pe fax”, ne-a declarat șefa CAS Suceava. Potrivit juristei Mihaela Grădinaru de la CAS, legislația prevede că acest card european de asigurări de sănătate, recunoscut în mai multe țări europene, poate fi înlocuit de certificatul respectiv, numit CIP, cu condiția ca persoana care are nevoie de servicii medicale de urgență să se adreseze unui spital de stat, nu privat. Ea a mai spus că țări precum Grecia, Bulgaria și Franța nu recunosc nici cardul, nici certificatul de înlocuire, fiindcă „nu se complică” sau „nu cunosc legea”. „Și cardul european de asigurări de sănătate, și certificatul care-l înlocuiește au la bază niște decizii, considerate că fac parte din legislația secundară, de aceea în unele țări nu sunt recunoscute”. Asigurații care plătesc serviciile medicale în UE le pot deconta la întoarcerea acasă Asigurații mai trebuie să știe că, atunci când se întâmplă să aibă nevoie de servicii medicale de urgență, în perioada în care se află în țări UE, și sunt puși în situația să și le plătească, la întoarcerea acasă li se pot deconta, pe baza facturii de la spitalul respectiv, numai dacă acesta e unitate de stat. Din toamna trecută, din lipsă de fonduri, la nivel național nu s-au mai tipărit carduri europene de sănătate, care ar fi trebuit să deschidă accesul românilor în spitalele din 31 de țări, în caz de urgență. În locul cartelelor plastifiate se emit solicitanților certificate provizorii, de fapt un document tipărit în limba română, pe care nu toți îl iau în considerare. Reamintim că fiecare card este valabil 6 luni și ar trebui să acopere urgențele în spitalele publice din Uniunea Europeană, dar și din Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția. Pe parcursul anului trecut, CAS Suceava a eliberat aproape 7000 de carduri europene de asigurat, cele mai multe fiind emise pe timpul verii. Majoritatea acestor carduri, 820, au fost eliberate în iunie; în iulie au fost emise 769, iar în august, 765 de carduri.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: