Suceava a decis: 90% dintre deputați și 75% dintre senatori sunt ai USL

Județul Suceava a înregistrat o premieră în materie de vot politic. Nu mai puțin de 9 din cele 10 mandate de deputat care revin județului în colegiile desemnate juridic au fost adjudecate cu peste 50% + 1 de USL. Cu alte cuvinte, 90% din ce este denumit parlamentar la Camera Deputaților revine USL, 5 celor de la PSD și 4 celor de la PNL. De departe, campionul procentelor obținute este deputatul de Fălticeni Ioan Stan, care are peste 70% din voturi în colegiu. Au reconfirmat funcția și Eugen Bejinariu (PSD), și Eugen Uricec (PSD), dar și Dumitru Pardău (PNL). Lor li s-au alăturat fostul senator Gavril Mîrza, care în mandatul ce vine va fi deputat de Cajvana, Alexandru Băișanu, deputat de Suceava, Radu Surugiu, Ovidiu Iane și Constantin Galan, cel din urmă producând efectiv surpriza pe zona Rădăuți, unde a candidat și a repurtat o victorie usturătoare împotriva unui cuplu de veterani ai politicii din județ, Orest Onofrei și Aurel Olarean.
 

La Senat, lucrurile sunt foarte clare: USL a câștigat în toate cele 4 colegii de senatori, numai că doar 3 dintre candidații Uniunii vor merge în Parlament. E vorba de Mihai Neagu (PC), Ovidiu Donțu și Neculai Bereanu (ambii de la PSD). Cei 3 au reușit să obțină peste 50% plus 1 vot. Cel de-al 4-lea mandat va fi atribuit lui Gheorghe Flutur, fost președinte al CJ Suceava și actual lider al PDL, care, în mod oficial, a pierdut disputa electorală cu contracandidatul său de la PSD, medicul Tiberius Brădățan, dar care va fi prezent în Senat deoarece ARD a reușit să obțină undeva la 27% din voturi pentru Senat, iar Brădățan, deși are 34.313 voturi, față de doar 29.936 ale lui Flutur, nu a „închis colegiul” cu 50% plus 1 vot. Altfel spus, Gheorghe Flutur va fi senator „la masa verde”. Exact ca „idolul” său politic, Traian Băsescu, care e încă președinte al României, deși nu are susținerea nici măcar a unui sfert dintre cei interesați de subiect. Scorul lui Tiberius Marius Brădățan a fost de 48,91%, câteva sute de voturi privându-l de funcția de senator al Sucevei. Gheorghe Flutur, deși pierde în fața unui „necunoscut” al politicii sucevene, merge în Parlament grație legii pe care Traian Băsescu a ținut morțiș să o aplice la aceste alegeri, însă mandatul său va fi unul „nelegitim”, lipsit chiar și de onoare, asta în caz că ar exista așa ceva la nivel de politică suceveană. Gheorghe Flutur este egal în aceste clipe cu Elena Udrea, care a pierdut și ea colegiul, dar va fi deputat pentru că legea alegerilor lasă loc pierzătorilor să stea la masă cu învingătorii! Singurul parlamentar al opoziției sucevene care și-a câștigat la urne dreptul de a fi prezent în Camera Deputaților este Ioan Bălan, care a reușit să îl surclaseze cu peste 2 puncte procentuale pe liderul PC, Paul Rusu. Surpriza ar putea veni însă din partea dnei Sanda-Maria Ardeleanu care, datorită scorului bun obținut în alegeri (număr de voturi), va putea redeveni deputat, deși a pierdut disputa directă cu Alexandru Băișanu. Însă doar „ruleta alegerilor” va mai putea da un deputat de la PDL, fără ca PP-DD să aibă vreun reprezentant în Parlament, din județul Suceava. Cu alte cuvinte, 4 ani de zile de azi înainte, Opoziția suceveană va trebui să se reinventeze. De la Sânge. Chiar din Inimă.

Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI