Merge, merge?

Chiar deunăzi, a trecut pe la redacție un sucevean (ca ocupație, din zona culturii) cu care nu mă văzusem decât sporadic în ultimii ani. S-a întâmplat ca nici de data aceasta să nu vorbim prea mult, n-am schimbat decât câteva… politețuri. Poate că și într-un astfel de sens, el m-a întrebat iute „Merge, merge?”, însoțindu-și iscodirea cu un gest de șmenar care învârte bancnotele între degete, iar apoi le vâră într-un buzunar. Mi-am zis că, iată, din perspectiva sa, și eu, și breaslă, avem eticheta pusă…
 

L.D. CLEMENT

…Asociez acestei întâmplări concluzia cercetării IRES, despre care vă informam și ieri, cum că, după criza politică a acestei veri, „jurnaliștii câștigă”: posturi de radio – 66%, televiziune – 61%, presă scrisă – 51%, mediu online – 58%. Dar aici este vorba despre încredere, nu despre altceva! Iar a pune în discuție de ce presa scrisă este pe ultimul loc în acest clasament al încrederii e imposibil în acest spațiu. Deși unele cauze (cu totul dincolo de perspectiva configurată în deschiderea acestui text) ar putea fi, cel puțin, enumerate: uzura (iar în acest context și raportul în care se află cu celelalte medii, fără a exclude nici aspectul că, adesea, presa scrisă punctează și la categoria online), spațiul acordat unor subiecte din agenda disputei publice (bunăoară un post de radio care transmite 90% muzică, iar știrile îi sunt minimale, cu aspect de obiectivitate, este favorizat la acest capitol), știutele sau bănuitele relații cu „sponsorii” din zonele politice/ administrative (care, de ex., pot da apă la moară bloggerilor, încă percepuți a fi „liberi”). Însă, privite și în general, și în particular, astfel de rezultate au realmente semnificație când politicul are o cotă de încredere de numai 12%, administrațiile – 48%, iar medicii și profesorii, considerați de asemenea a fi bine priviți de societate, 69%.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: