A doua vulpe turbată descoperită pe raza municipiului Suceava

> Contactul cu câinii și pisicile fără stăpân, cu alte animale domestice, dar și cu oamenii, „ar putea avea urmări deosebit de grave în transmiterea infecției cu virusul rabiei”, avertizează șeful DSVSA, Petre Dulgheru
 

Al doilea caz de rabie înregistrat în municipiul Suceava a fost semnalat la o vulpe găsită moartă în Lunca Sucevei, lângă adăpostul pentru câinii comunitari al Primăriei, anunță dr. Petrea Dulgheru, directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava. Șeful DSVSA relatează că un apel la Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență a semnalat prezența unui cadavru de vulpe în zona amintită. Sesizarea s-a confirmat, leșul fiind ridicat și dus la Laboratorul Sanitar Veterinar Suceava. În urma examenelor specifice, s-a concluzionat că vulpea este pozitivă la rabie. „Au fost instituite măsurile legale care se impun, s-a efectuat o anchetă epidemiologică și s-a întocmit un program de combatere a bolii. Reamintim tuturor cetățenilor că au obligația de a informa de urgență DSVSA sau orice medic veterinar care deservește zona, atunci când se constată prezența unor vulpi sau a câinilor și pisicilor care pot fi suspecte de turbare”, relevă directorul executiv al DSVSA. Petrea Dulgheru accentuează că același lucru este valabil și în cazul animalelor sălbatice care pot proveni din zona silvatică din preajma municipiului Suceava. Măsura de precauție este menită să prevină contactul sălbăticiunilor cu câinii și pisicile fără stăpân, cu alte animale domestice, dar și cu oamenii, „fapt care ar putea avea urmări deosebit de grave în transmiterea infecției cu virusul rabiei”. Reamintim că pe 29 decembrie 2011, o vulpe care se plimba prin Suceava a fost capturată pe Aleea Zorilor. Animalul, ținut într-o cușcă, a sucombat pe 2 ianuarie 2012, analizele relevând că acesta a fost bolnav de rabie. Prezența vulpilor turbate în Suceava este un fenomen deosebit de periculos. Pe străzile municipiului reședință își duc veacul aproape 1500 de câini și pisici fără stăpân, contactul acestora cu vulpile infestate putând duce la izbucnirea unei epidemii de rabie.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: