Fălticenenii își prezervă valorile culturale

Muzeele din municipiul Fălticeni vor fi promovate și incluse în circuite turistice după încheierea procesului de reabilitare la care vor fi supuse. Potrivit primarului orașului, Vasile Tofan, la sfârșitul acestui an vor fi finalizate lucrările de reabilitare a Muzeului „Ion Irimescu”, care conține cea mai mare colecție de autor din țară, proiect finanțat prin POR cu 1,4 milioane de euro. „Ne propunem ca anul viitor, în februarie, de ziua maestrului, să organizăm un eveniment la scară națională și să promovăm valorile culturale locale”, a spus edilul-șef, într-o conferință de presă.
 

Muzeul Irimescu

El a arătat că municipalitatea finanțează în prezent, din fonduri proprii, cu un milion de lei, reabilitarea Casei Lovineștilor, unde funcționează Galeria Oamenilor de Seamă, urmând ca lucrările să fie finalizate în acest an. Primarul a mai spus că tot din bugetul local va fi reabilitată, cu aproximativ 1,5 milioane de lei, Casa Mihail Sadoveanu din municipiu, lucrările urmând să fie finalizate în 2012. Vasile Tofan a precizat că municipalitatea a finanțat, cu 600.000 de lei, și reabilitarea Muzeului Apelor „Mihai Băcescu”. El a ținut să menționeze că are în vedere și reînființarea Muzeului Ciurea, unul dintre primele muzee din România, înființat în 1914, unde funcționează în prezent Biblioteca municipală. Tofan a mai declarat că aleea pietonală din centrul municipiului va fi reabilitată în acest an și va deveni “Aleea oamenilor de seamă”, iar acolo vor fi amplasate busturi ale personalităților din Fălticeni, primul dintre acestea fiind al actorului Grigore Vasiliu Birlic. Muzeul Ion Irimescu este amenajat în clădirea fostei prefecturi a regiunii Baia și este închis din 2006, doar câteva exponate din cele peste 500 putând fi văzute într-o încăpere care este deschisă pentru vizitare.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: