Febra aftoasă pune autoritățile pe jar

Alertările cu privire la posibilitatea ca febra aftoasă să ajungă și pe teritoriul județului Suceava au pus autoritățile pe jar, iar pe parcursul zilei de vineri a avut loc și un comandament de urgență la sediul Prefecturii.
 

Purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului județului Suceava, Monica Tătar, informează într-un comunicat de presă că reprezentantul Guvernului în teritoriu, Sorin Arcadie Popescu, a convocat la întâlnire atât primarii, cât și șefii structurilor locale de poliție și medicii veterinari din cele 20 de localități de pe raza județului Suceava, unde funcționează târguri și oboare. „Întâlnirea a avut loc în scopul aplicării unitare a prevederilor Planului de măsuri pentru prevenirea răspândirii febrei aftoase pe teritoriul județului Suceava, aprobat de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență în ședința din data de 11.05.2011”, se arată în comunicat. Monica Tătar mai precizează în documentul citat că discuțiile s-au axat pe necesitatea urgentării autorizării târgurilor și oboarelor din punct de vedere sanitar-veterinar, având în vedere că, din cele 20 de târguri, 16 sunt neautorizate, respectiv Arbore, Baia, Bogdănești, Câmpulung Moldovenesc, Comănești, Dărmănești, Drăgușeni, Dumbrăveni, Forăști, Gura Homorului, Liteni, Milișăuți, Moldovița, Rădăuți, Vama, Zvoriștea, iar 4 autorizate, respectiv cele din Dolhasca, Mălini, Udești, Verești. “S-a dispus ca la nivel județean, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Suceava să inventarieze și să monitorizeze producătorii autohtoni de animale vii, urmând să comunice această bază de date atât Inspectoratului de Poliție al Județului Suceava, cât și autorităților administrației publice locale. În plus, primarii, în calitate de președinți ai Comitetelor locale pentru Situații Urgență, vor comunica permanent cu DSVSA Suceava asupra oricărei situații identificate pe raza unității administrativ-teritoriale, referitor la comercializarea neautorizată de animale și a subproduselor, iar în vederea prevenirii introducerii în județ de animale cu proveniență incertă se vor organiza acțiuni în comun, atât în traficul rutier, cât și în târgurile organizate în localitățile județului”, mai menționează purtătorul de cuvânt, în comunicat subliniind că “având în vedere evoluția febrei aftoase pe teritoriu Bulgariei și Turciei, s-au luat toate măsurile de prevenire a introducerii bolii pe teritoriul județului Suceava, măsuri ce vizează în principal o monitorizare atentă a mișcării animalelor vii, a produselor de origine animală și a subproduselor provenite din țările afectate de febra aftoasă”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: