Ziua Internațională a Francofoniei, la Suceava, cu Theodor Paleologu

Ziua Internațională a Francofoniei a fost marcată duminică, 20 martie 2011, la Suceava, cu Theodor Paleologu, care a acceptat cu bucurie invitația colegei sale de Parlament, universitara Sanda Maria Ardeleanu.
 

Întâlnirea cu numeroșii iubitori ai limbii și culturii franceze, cu un ,,da” spus de dinainte și din tot sufletul îndemnului alesului oaspete de a rămâne în spațiul Francofoniei, a avut loc în cadrul ospitalier și elegant al Sălii de Arte ,,Elena Greculesi” de la Biblioteca Bucovinei ,,I. G. Sbiera” Suceava și a fost deschisă cu un cald cuvânt de salut din partea reprezentantei instituției-gazdă, dr. Alis Niculică, dar și cu o succintă prezentare a lui Theodor Paleologu, încheiată cu un accent admirativ:,,Este cu doar doi ani mai mare decât mine, dar câte lucruri importante a făcut!”, îndreptățit din plin de condiția de ambasador în Danemarca, de aceea de ministru al Culturii, la vârstă tânără, de eseist, de politician. Și discursul lui Theodor Paleologu a justificat accentul menționat, răspunzând celor mai exigente așteptări prin erudiție, șarm și un stil confesiv. Și nu în ultimul rând, printr-un soi de plăcută modestie, printr-un fel prietenos și respectuos de a-și trata partenerii de dialog. Pe scurt, publicul sucevean a fost cucerit și numai ora înaintată a oprit șuvoiul intervențiilor, cu opinii, evocări, întrebări, mulțumiri. ,,Semnate” de monahiile Elena Simionovici și Gabriela Platon, de la Mănăstirea Voroneț, de poeta Angela Furtună, de Simona Manolache (în numele colegilor Catedrei pe care o conduce, de Franceză, la Facultatea de Litere a Universității ,,Ștefan cel Mare” Suceava), de medicii doctori în științe medicale Corina Stănescu, Ioan Iețcu, Mihai Ardeleanu și de ziaristul și scriitorul Dumitru Brădățan. Referințele la Republica Franceză și Regatul Danemarcii – reprezentat la întâlnire de prințesa Eleonore of Scaumburg-Lippe – au făcut să se audă de câteva ori mărturisirea sentimentului celor prezenți la întâlnire de a fi participat la un regal oferit de un republican (cel puțin prin condiția sa de parlamentar al unei republici). Deși observațiile interesante ale invitatului – privind istoricul limbii franceze în România, al apartenenței noastre la organismul internațional care o protejează și o promovează, privind șansa cunoașterii francezei valorificată în experiența politică și culturală personală – au fost numeroase, cea pe care am reținut-o pentru aceste rânduri aparține universitarei Sanda Maria Ardeleanu și se referă la faptul că în Moldova Sovietică învățarea în școală a limbii franceze a însemnat pentru basarabeni accesul la alfabetul latin, alfabetul limbii lor și a noastre – limba română. După-amiază, Theodor Paleologu și prințesa Eleonora au dat curs mai multor oferte culturale, între care consemnăm cu bucurie vizitarea expoziției artiștilor Cela Neamțu, Costin Neamțu și Lisandru Neamțu de la Sala ,,Aurel Băeșu” a Muzeului de Artă ,,Ion Irimescu” Fălticeni, expoziție în care au putut fi văzute pentru ultima oară în România, înainte de plecarea lor la așezământul ortodox de la Ierihon, minunatele tapiserii ale Celei Neamțu din ciclul ,,Fereastră pentru Ierihon”.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI