Cu mâna întinsă

Dl Emil Boc are perfectă dreptate! Are perfectă dreptate când spune că „dacă încurajăm sărăcia cu mâna întinsă ne vom scufunda cu toții”! (Mai devreme unii, mai târziu alții; cei care știu a da din mâini, vor scăpa, desigur…) Când a spus asta, avea în vedere (doar) Codul muncii cel nou (…și poate codul muncii celei noi), și anume acele prevederi ale Codului care ar determina ca românii să nu mai lucreze la negru, pentru ca apoi, contribuind la toate sistemele (sănătate, șomaj, pensie) care-ți iau paralele pentru ca să-ți fie ție bine, cetățeanule, să nu se mai găsească indivizi care să vină „cu mâna întinsă” pentru a căpăta ajutoare sociale de la stat (în contextul în care azi, la recensământul guvernamental, statului îi ies… fix 11 milioane de asistați social!).
 

L.D. Clement

Aici nu-l prea cred și nici calculul acela nu știu din ce iese, mai ales că și mâine mă văd acuzat de vreunul că-s asistat social (dar de aceea nu voi fi vreodată nici măcar purtător de servietă de ministru!), deși intuiesc cum că statul își pune tăria în ăi mici și destui, în care, cu ajutorul unor amenzi babane, speră să trezească cea mai înaltă conștiință civică și economică. Închipuiți-vă, bunăoară, un ins de vreo pa’zecișiceva (dar chiar și un proaspăt absolvent ce se vrea prin cluburi și la shopping cu drăguța), cu vreo 2 copii la școală și șomer de vreun an, cum află el (totuși) de o slujbuliță. Iar când angajatorul îi zice c-o să-l plătească la negru, insului nostru i se va înălța dârză conștiința și, plin de încredere în statul său, va spune nu domnule, nu; eu poftesc să mă angajezi și să mă plătești legal. Iar după el, alții și alții tot așa vor face. Eu nu-mi prea pot închipui (și de aceea…, cum am zis mai sus)! Mai degrabă zic că insul acela, ca și acum, va zice bogdaproste că angajatorul s-a milostivit să-i fie jupân. Și cu toate acestea, zic că premierul meu are toată dreptatea când zice că dacă încurajăm sărăcia cu mâna întinsă…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: