Muzica se plătește

Doar o treime dintre „cârciumari” respectă Legea drepturilor de autor

La fel ca și patronii de restaurante sau cafenele, și taximetriștii sau administratorii saloanelor de înfrumusețare trebuie să achite taxa pentru licența ne-exclusivă de utilizare a repertoriului muzical acreditat

Producătorii de muzică români și străini ar muri de foame dacă ar depinde doar de banii pe care „cârciumarii” suceveni îi plătesc în contul muzicii lor difuzate în locațiile publice. Spunem acesta pentru că în circa 70% dintre restaurantele și cafenelele din Suceava muzica ambientală pe care clienții o ascultă este piratată de pe internet.

 

Potrivit declarațiilor reprezentantului local al Uniunii Producătorilor de Fonograme din România (UPFR), Eduard Marcovici, doar o treime dintre „cârciumarii” suceveni achită taxa pentru licența neexclusivă de utilizare a repertoriului muzical acreditat. Motivul? Majoritatea dintre ei nici măcar nu știu că trebuie să plătească și această taxă.
În cursul zilei de ieri, Eduard Marcovici a inspectat mai multe locații din municipiul Suceava, ca să verifice dacă patronii plătesc taxa pentru muzica ambientală. Doar unul dintre administratorii celor trei localuri „vizitate” a putut face dovada autorizării în conformitate cu Legea nr. 8/1996, privind drepturile de autor și drepturile conexe, operele literare, artistice sau științifice.
Reprezentantul UPFR Suceava ne-a explicat că taxa pentru muzica ambientală este situată între 20 și 56 de lei pe lună.
Demn de menționat este și faptul că potrivit legii nici taximetriștii sau administratorii saloanelor de înfrumusețare nu scapă de plata taxei pentru muzica ambientală. „Legea face referire la toate spațiile publice. Și taxime-triștii, și saloanele de înfrumusețare trebuie să obțină autorizația de la noi”, a precizat Eduard Marcovici.

Dosare penale pentru cei care nu dau bani pe muzică

Pentru că au refuzat să achite taxa pentru utilizarea repertoriului muzical, trei agenți economici din județul Suceava s-au ales cu dosare penale. „Utilizarea muzicii fără a deține licență neexclusivă constituie infracțiune, fapt ce atrage răspunderea penală. Până să ajungem la un dosar penal, noi dăm avertismente”, a precizat reprezentantul UPFR.

Trei taxe pentru intrarea în legalitate

Până în anul 2005, UPFR avea un singur inspector angajat să verifice respectarea legii privind drepturile de autor pe întreaga țară. Abia în urmă cu doi ani structura a făcut angajări, încercând să aibă măcar câte un reprezentant pe județ.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: