Puncte... de vedere

Legea tăcerii cu presa

 

Nimeni din conducerea Direcției de Sănătate Publică nu mai vorbește acum cu presa altceva decât “ce faci?”, “bine”, “mulțumesc”, după ce ministerul l-a sancționat cu avertisment scris pe șeful instituției, fiindcă a vorbit cam mult și, poate, din perspectiva Bucureștiului, ce nu trebuia. Reamintim că supărarea ministerului a venit pe motiv că instituția nu respectă legea referitoare la relația cu mass-media, potrivit căreia ar trebui să vorbească numai purtătorul de cuvânt.
Directorul Alexandru Lăzăreanu ne-a spus totuși, ieri, că această tăcere va dura o săptămână, până ce purtătorul de cuvânt se va întoarce din concediu. Așa că, în caz de – Doamne ferește! – o nouă pandemie sau de o revenire în trombă a gripei noi, inundații sau orice altceva ce ar putea pune sănătatea populației în primejdie, până atunci presa nu are acces la informații de la DSP.
Asta n-ar fi o premieră în viața noastră de ziariști. De-a lungul anilor, respectiv pe parcursul diferitelor mandate politice, adesea s-a încercat ca presei să i se pună pumnul în gură! E drept, în unele cazuri pumnul a fost arătat mai voalat și de la distanță mai mare, în altele, mai…direct și mai îndeaproape! Dar dacă a existat un motiv cât de mic pentru a nu se da informații sau a nu răspunde la întrebările noastre, toată lumea, indiferent de culoarea politică, s-a folosit de el. E drept că trebuie să existe o anumită disciplină și în relația cu presa, nu de alta, dar să nu ne trezim că vorbește toată lumea odată și să nu mai înțelegem nimic. Ar fi suficient însă dacă ar funcționa autocontrolul și am afla ceea ce, de altfel, tocmai dorim să aflăm: informația corectă, neadaptată după nevoile unuia sau altuia și netrunchiată. Dar nici asta nu se poate întotdeauna și, astfel, ajungem de unde am plecat, când trăiam în preaplinul dat de culoarea roșie, adică la ideea că n-avem voie să știm altceva decât că populația este bine și sănătoasă!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: