Dacă primește același buget ca în 2009, DSJ Suceava și-ar putea bloca activitatea

Direcția pentru Sport funcționează pe avarie

În plină criză financiară, Direcția pentru Sport a Județului Suceava nu se confruntă doar cu lipsa banilor. Directorul Cătălin Coman a acceptat propunerea noastră de a discuta despre problemele care inevitabil se vor ivi în acest an la instituția pe care o conduce.

 

– Domnule Coman, suntem deja la început de 2010 și la nivelul sportului este încă o stare de confuzie după ce de la centru s-a hotărât desființarea Ministerului Tineretului și Sportului. Cum e?
Într-adevăr. Am aflat și eu de prin presă că Ministerul Tineretului și Sportului s-a transformat în Autoritatea Națională pentru Sport și va funcționa în cadrul Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului. Cred că a fost o decizie neinspirată, pentru că și așa sportul românesc abia mai respiră. Noi nu am primit încă nimic oficial de la București. Mai mult decât atât, toate actele pe care le primim la Direcție au antetul fostului MTS.
– Cu alte cuvinte, s-a desființat și nu prea… Sunteți afectați în vreun fel?
– Păi am avut de exemplu de prezentat un raport la Prefectură pe care l-am prezentat cu antetul vechi și ni s-a solicitat să schimbăm ante-tul, lucru care nu ține de noi.

La nivel național, bugetul va fi mai mic cu 31%

– Presupun că având la centru o autoritate națională și trecând și printr-o perioadă de criză, acest lucru se va resimți și la bugetul din acest an…
– Din câte am aflat, bugetul pentru sport la nivel național va fi cu 31% mai mic decât cel de anul trecut, însuși ministrul Funeriu anunțând că pentru tineret și sport se vor aloca 356 milioane de lei noi.
– Asta înseamnă că anul acesta o să primiți mai puțini bani decât în 2009?
– E imposibil. Există riscul să blocăm activitatea. Noi în 2009 am funcționat la limita avariei. DSJ Suceava a avut anul trecut unul dintre cele mai mici bugete pentru finanțarea structurilor sportive: 50.000 lei pentru 16 asociații sportive. Din aceștia, 30.000 lei s-au folosit pentru sportul de performanță și 20.000 lei pentru activitățile Asociației Județene Sportul pentru Toți.
– Cam ce se poate face cu 30.000 lei?
– Banii aceștia nu ajung nici să finanțezi o echipă de Liga a IV-a într-un an.

Alte județe din Moldova au primit de două ori mai mulți bani decât Suceava

– Care ar fi explicația reală pentru care DSJ Suceava a avut un buget atât de mic în 2009?
– Doamna Ridzi a avut alte priorități și a văzut toată lumea care au fost acelea. Păi, de exemplu, DSJ Botoșani, DSJ Vaslui ori DSJ Bacău au avut de două ori mai mulți bani decât noi, în condițiile în care noi avem un număr mai mare de sportivi legitimați, asociații sportive și acțiuni sportive pe care le organizăm. Din păcate deși stăm bine la acești indicatori am fost neglijați serios.
– Sunt speranțe de mai bine în acest an?
– Acum lucrăm la fundamentarea proiectului de buget pe 2010, în care avem prinse spre finanțare 330 de activități sportive, 130 în cadrul sporturilor de performanță și 200 la sporturile de masă. Anul trecut au fost 245 în total. Ne propunem un cost mediu de 485 lei pe acțiune. De asemenea, vrem să finanțăm activitățile pe bază de proiecte a 16 asociații județene pe ramuri de sport și 67 de cluburi private. În proiectul de buget pentru 2010 am solicitat 300.000 lei. De asemenea, separat, am avea nevoie de încă 100.000 lei pentru lucrările de reparație a instalației electrice din sediul nostru.

Bugetul de venituri proprii nu poate fi completat decât cu eventuale sponsorizări

– Nu sunt alți bani pe care să contați în cazul în care va fi din nou un buget ca anul trecut?
– Nu avem alte surse de finanțare pentru completarea bugetului pe venituri proprii, pentru că, spre deosebire de alte DSJ din țară, noi nu avem spații de cazare sau servire a mesei, săli de sport sau baze sportive proprii, pe care să le închiriem și să obținem bani. Veniturile proprii le mai putem obține din sponsori-zări, însă anul trecut s-au obținut doar 4000 lei.

Suceava e județul cu un singur medic sportiv și nicio policlinică de specialitate

– Cu banii e clar că va fi greu în acest an. Alte probleme cu care se confruntă sportul sucevean din perspectiva DSJ?
– O problemă delicată este aceea că nu avem în Suceava o policlinică specializată în medicină sportivă și nu este decât un doctor specialist în medicină sportivă, domnul Sch

Print Friendly, PDF & Email
Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: