La Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava

Cel mai puternic supercalculator din țară !

Cel mai puternic „supercalculator” din învățământul universitar românesc a fost lansat și prezentat ieri de Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor de la Universitatea “Ștefan cel Mare”, în cadrul celei de-a VII-a ediții a Seminarului științific “Sisteme industriale distribuite”.
Supercalculatorul (cluster hibrid), cu o capacitate de stocare de 7 TB, a fost realizat timp de 2 ani de specialiștii facultății sucevene, împreună cu specialiști de la SC Assist Software, firmă care a furnizat și echipamentul, în cadrul unui grant câștigat de universitate prin programul “Capacități de cercetare”, ne-a precizat decanul facultății, prof. univ. dr. Gheorghe Pentiuc. Supercalculatorul va fi folosit în exploatare și cercetare.

 

“Este dedicat tinerilor cercetători din universitate, doctoranzi și mesteranzi. Sperăm ca, având această dotare, Universitatea să poată accede la programe europene de cercetare și să devină parteneră cu instituții similare din Europa”, a mai declarat decanul Pentiuc.
Pentru realizarea acestui calculator s-a alocat un buget de 20 milioane lei, el intrând în dotarea Laboratorului de calcul de înaltă performanță din Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor, unde mai există un cluster cu o capacitate mai mică.
La seminarul “Sisteme industriale distribuite” au participat 45 de specialiști de la universități din Iași, București, Timișoara și Suceava, cu 30 de lucrări axate pe tematicile Inteligența artificială distribuită, Tehnologii web, Baze de date distribuite, Calcul paralel și distribuit, Recunoașterea formelor și procesarea imaginilor, Sisteme informatice educaționale, Tehnologii informaționale.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: