La „Festivalul calului Shagya Arab” de la Rădăuți

Shaghya 62, „The best of the best”

N-au fost probe în costum de baie, la bustul gol și lenjerie „Botezatu”, nici parade în rochie de seară și redingote ultimul răcnet. Demonstrația de frumusețe a iepelor și armăsarilor „Shagya Arab” stă doar în caracter, aplomb, configurație, tipul rasei. Asta au urmărit cu ochi de profesionist arbitrii „Festivalului calului Shagya Arab” de la Rădăuți, singurul eveniment organizat vreodată în țară ca omagiu unei singure rase de cai.

 

Crescătorii de la Herghelia Rădăuți se pot mândri o dată în plus pentru că unul dintre pepinierii bazei a obținut titlul de cel mai frumos cal al concursului. Este vorba de Shagya 62, un arab de 14 ani, unul dintre cei 9 pepinieri ai hergheliei, tatăl deja celebrei iepe Angelica, un campion ce-și reprezintă perfect rasa și linia.
Meritul armăsarului rădăuțean, într-adevăr de o rară frumusețe, este cu atât mai mare cu cât a avut ca adversar la câștigarea titlului o iapă superbă de 6 ani, Shaganah, albă ca spuma laptelui, cu o coamă lungă și cochetă și călcătura sexy a unei cocote de lux, care aparține sirianului Mahomed Moukhles Maaz. Dar… bărbatul tot bărbat și, deși ambii cai păstrează aproape de desăvârșire caracterele rasei, mina virilă și înțeleaptă a armăsarului Hergheliei Rădăuți a învins.
Shaganah a fost însă campioana absolută la categoria cea mai frumoasă iapă, Angelica ocupând locul secund.
Shagya 62 și-a adjudecat la rându-i și titlul de campion al rasei la categoria armăsari, locul doi aparținând altui pepinier al Hergheliei Rădăuți, puternicul Dahoman 39, în vârstă de 21 de ani.
Juriul care a făcut alegerea frumoșilor și frumoaselor la „Festivalul calului Shagya Arab” a fost unul de prestigiu, oficialii fiind Halle Gotz și Denis Atman din Statele Unite, Walter Huber din Germania, Michael Horny din Slovacia și Josef Weiss din Austria.
Primele două locuri în finala probei de galop a concursului au fost câștigate de alți doi cai ai Hergheliei Rădăuți, o iapă Koheilan de 5 ani avându-l jokeu pe Ștefănuț Hâj și un armăsar din linia Siglavy – Bagdady, de 6 ani, călărit de Costică Hâj. Locul trei a fost ocupat de Shila, o superbă iapă de 9 ani de la Miercurea Ciuc, călărită de singura femeie din concurs, Eniko F

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: