La Vama Siret

Bătaie de joc, dispreț față de oameni

Ceea ce mi-a fost dată să văd, joi după amiază, între orele 18 – 20, la Punctul de trecere al frontierei Siret, la intrarea în România dinspre Ucraina, pare de neconceput. Nu credeam că așa ceva se mai poate înregistra într-o țară pretins europeană și civilizată. Dacă toate formalitățile (verificare de acte, introducerea datelor în calculator, controlul bagajelor) au durat 10 minute la ucraineni, la noi au fost ore bune de coșmar.
 

Se „lucra” pe mai multe benzi, cu o încetineală de melc. Mai mult decât atât, un individ a fost găsit cu bagajele în neregulă. Probabil că omul își cumpărase, din bazarul de la Cernăuți, mai multe produse alimentare decât ar fi fost legal pentru Sărbătorile Paștelui. Cu exces de zel, cei care îi fă-ceau vămuirea, în loc să-l pună să tragă mașina în parcare și să-i întocmească documentele de sancționare, așa cum se procedează în vămile civilizate ale lumii, s-au retras într-un birou și s-au așezat la masa de scris, lăsând banda respectivă blocată cu mașina celui aflat în culpă, în timp ce la rând erau aliniate zeci de alte ma-șini, cu zeci de persoane ce așteptau să înainteze câțiva metri. Cei mai mulți dintre ei erau în regulă, nu aveau nimic de declarat, portbagajele mașinilor le erau goale. În acest timp, sfidător și în bătaie de joc, doi agenți de la poliția de frontieră, plătiți și îmbrăcați din banii noștri, ai contribuabilului, având cu totul și cu totul alte atribuțiuni, „triau” o parte din mașini, probabil după „capacitatea cilindrică” – pentru că cele mai multe erau „Jeep”-uri – și, probabil, în funcție de telefoanele primite, le dădeau „cale liberă” pe o bandă „specială”, pe un drum care, practic, era interzis circulației rutiere. Domnii vameși, foarte „serviabili”, își întrerupeau, brusc, activitatea, adică îi lăsau de izbeliște pe cei care stăteau, disciplinați, la rând, și treceau la „băieții deștepți”, de pe banda… exterioară, „vămuind” mașinile repartizate de cei doi agenți. Asta sub privirile a sute de oameni, care, la un moment dat, văzând bătaia de joc din fața lor, au început să-și manifeste nemulțumirea printr-un cor de claxoane, situație ce i-a mai trezit puțin la realitate pe… truditorii vamali. Așa au trecut, în mod sfidător, vreme de 2 ore, vreo 10 autovehicule, din care 3 microbuze, iar una încărcată, probabil, cu un frigider. Nu am exagerat cu nimic. Înțelegem cazurile când este vorba de persoane oficiale sau de alt gen, dar, ca persoană care a trecut prin zeci de vămi europene, situația relatată mai sus, modul de acțiune al unor vameși și polițiști de frontieră m-au dus cu gândul la anii 80 – 90, când tremurai ajungând la un punct de trecere al frontierei, văzând oameni în uniformă cu automatele la piept. E drept, acum, nu au arme. Dar au niște metehne ce ne trag în urmă cu mulți ani. Și e păcat!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: