PRM Suceava avertizează asupra consecințelor unei crize a medicamentelor

Organizația județeană a PRM Suceava se arată îngrijorată de perspectiva unei crize a medicamentelor, așa cum aceasta a fost anunțată de oficialii din sistem. Președintele formațiunii sucevene, Gheorghe Acatrinei, a luat această atitudine în condițiile în care importatorii și distribuitorii de medicamente sunt afectați de devalorizarea accentuată a leului în fața euro, peste trei sferturi din medicamentele din farmacii fiind importate.
 

Domnia sa a subliniat că operatorii în cauză susțin că, la această dată, importurile sunt făcute la aproape 3,8 lei pentru un euro, în timp ce vânzările au loc, forțat, la nivelul de anul trecut, de 3,3 lei pe euro. Motiv pentru care afacerile lor merg în pierdere, urmând ca medicamentele să se găsească tot mai greu, atât în farmacii, cât și din spitale. „PRM Suceava consideră că responsabilii Ministerului Sănătății ar trebui să găsească soluții pentru evitarea unei asemenea crize, care ar putea cauza neplăceri serioase milioanelor de bolnavi din țară. Responsabilii ministeriali spun că impor-tatorii și distribuitorii ar putea să compenseze devalorizarea leului din adaosul de 8,5% pe care respectivii operatori îl practică. Aceștia din urmă au în mare parte dreptate, mai ales că afacerile cu medicamente nu sunt tocmai unele neprofitabile. Pe fondul unei stări precare de sănătate a populației, cererea de pe piața de profil este una mare, un român ajungând în Top 300 tocmai de pe urma unei asemenea întreprinderi”, a precizat dl Acatrinei. Ex-senatorul de Suceava a mai relevat că, de cele multe ori, din cauza unui lanț intermi-nabil de intermediari, medicamentele importate ajung în farmacii la prețuri duble față de cele din țările de origine. În aceste circumstanțe, PRM Suceava crede că se impun măsuri cât mai urgente, pentru că este nefiresc ca, la 18 ani de la Revoluție, milioane de pensionari să stea din nou la cozi, iar bolnavii să fie puși, de-a dreptul, la zid.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: