Bugetul pe 2008 pentru serviciile medicale ale județului, cu 27,72% mai mare

„Avem un buget bun, nu vor fi probleme”

A declarat ieri președintele-director general al CAS, dr. Cristina Iordăchel
Bugetul inițial alocat de CAS Suceava pentru serviciile medicale din acest an este mai mare cu 27,72% față de bugetul total al anului precedent, cele mai substanțiale creșteri de buget fiind pentru medicina de familie și laboratoarele de analize medicale. La cele două tipuri de servicii, bugetul a crescut cu 80%, respectiv 71,24%, creșterea fiind favorizată de programul național de evaluare a stării de sănătate, prin care sunt plătite în plus consultațiile medicilor de familie și serviciile laboratoarelor de analize.
 

Astfel, bugetul inițial alocat în acest an este de 2361 miliarde lei vechi, față de 1540 miliarde, până la sfârșitul anului putând interveni cu creșteri și 1-2 rectificative de buget. „Avem un buget bun, nu vom avea probleme”, a declarat șefa CAS, dr. Cristina Iordăchel. Potrivit domniei sale, programul național de evaluare a stării de sănătate a scos din „criză financiară” laboratoarele de analize sucevene aflate în contract cu CAS, care de obicei aveau un fond insuficient alocat, acestea reușind în ultimele două luni ale anului chiar să nu cheltuiască toți banii alocați pentru analizele medicale obișnuite. Cu 17% a crescut anul acesta și finanțarea pentru spitale, de la 992 miliarde la 1163 miliarde. Dr. Iordăchel a de-clarat ieri în cadrul unei con-ferințe de presă că această creștere „ar trebui să se re-flecte și în „îmbunătățirea ser-viciilor medicale”. „Sunt în continuare nemulțumită în legătură cu asistența medicală spitalicească; și anul trecut a fost o finanțare bună, dar cali-tatea serviciilor se pare că n-a crescut proporțional”, a pre-cizat dr. Cristina Iordăchel. La capitolul medicamente cu și fără contribuție perso-nală creșterea bugetului este de doar 5%, o creștere de 30% fiind la bugetul medicamen-telor pentru bolile cronice cu risc crescut, folosite în pro-gramele naționale cu scop cu-rativ. Directoarea CAS a pre-cizat, referindu-se la bugetul farmaciilor pentru medica-mente compensate și gratuite, că anul trecut s-a reușit o „uti-lizare judicioasă” a fondurilor alocate, datorită suplimentării din bugetul de rezervă al CAS de 15%, chiar și în condițiile în care s-a introdus eliberarea rețetelor pe 3 luni, în contex-tul aceluiași buget lunar. Și în ianuarie au existat „momente dificile”, fiind alocată inițial farmaciilor, prin contract, o valoare medie lunară de anul trecut, dar s-au depășit în ur-mă cu două zile, dându-se bani în plus farmaciilor din fondul de rezervă pe acest an. „Și în februarie și în martie se va face la fel și nu vor fi probleme”, a promis dr. Iordăchel. Deși bugetul pentru serviciile de urgență prespitali-cești și transport sanitar (Am-bulanța) a crescut cu circa 3%, de la 70 miliarde la 72, con-ducerea SJA a solicitat renego-cierea tarifelor considerându-l insuficient. Șefa CAS a pre-cizat că deja s-au acordat SJA tarife maxime pentru servi-ciile asigurate, iar, în plus, pentru a ajuta instituția să treacă peste primele 3 luni, s-a decis o regularizare a serviciilor din anul trecut, adi-că plata unor servicii realizate în plus față de contract, ceea ce ar însemna 4-6 miliarde. Cu această suplimentare, SJA va avea în primele 3 luni un buget lunar cu 30% mai mare. „Mai mult de atât din punct de ve-dere legal nu se poate face”, a conchis președintele director general al CAS, dr. Cristina Iordăchel.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: