Pentru salvarea siturilor

Directorul DCCPCN cere sprijin arheologilor

Autorităților administrației publice locale, primarii „încalcă legislația domeniului culturii și ajung uneori până în teritoriul penalității”
Directorul Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național Suceava, Aurel Buzincu, a declarat, ieri, la deschiderea oficială a celor două simpozioane de istorie care au loc în aceste zile la Muzeul de Istorie, că buldozerele firmelor de construcție „intră prea des în situri”, solicitând arheologilor prezenți să sprijine „acțiunile de prezervare a siturilor arheologice din județul nostru”.
 

„Și la nivel de țară, dar și în județul nostru, prea des se distrug vestigiile. Avem nevoie în județ de sprijinul dumneavoastră, pentru a țipa împreună mai des să salvăm aceste situri. Fiți alături de noi să putem prezerva siturile arheologice”, a spus dl Buzincu. Problema respectării legislației patrimoniului cultural din județ a fost supusă atenției Colegiului prefectural de conducerea DCCPCN în luna octombrie, cu prilejul unei ședințe a acestei structuri. În raport, dl Buzincu atrage atenția că autoritățile noastre nu respectă legislația privind patrimoniul: „Regret că încă un raport al instituției pe care o conduc este o sumă de observații critice și de reproșuri – de astă dată la adresa, în principal, a autorităților administrației publice locale, cu deosebire a primarilor, care (din ignoranță sau exersând cu orgoliu excesiv autonomia și autoritatea locală și mai ales personală) încalcă legislația domeniului culturii și ajung uneori până în teritoriul penalității”. Dl Buzincu menționează mai multe articole de lege care nu sunt respectate, printre care și Ordonanța 43, referitoare la siturile arheologice, despre care spune că are „numeroase prevederi despre care autoritățile publice locale nu doresc să ia act sau pe care nu le respectă”. De pildă, spune directorul CCPCN, prevederile punctului 5 sunt „încălcate aproape curent”. Potrivit punctului menționat, „până la descărcarea de sarcină arheologică, terenul care face obiectul cercetării este protejat ca sit arheologic, conform legii”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: