„Cele mai importante matrice ale Bucovinei sunt moștenirile culturale”

A declarat, la Suceava, Andras Istvan Demeter, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii și Cultelor
O întâlnire, care nu a excelat prin numărul de participanți, dar s-a evidențiat clar prin consistență a avut loc, ieri, în Sala mică a Casei de Cultură din Suceava. La invitația Organizației Județene Suceava a UDMR și cu scopul de a dezbate mai multe probleme, în special privind minoritățile în Bucovina, au fost prezenți doi secretari de stat: Barna Tanczos, reprezentând Ministerul Transporturilor, și Andras Istvan Demeter, de la Ministerul Culturii și Cultelor.
 

Zona Bucovinei este recunoscută ca fiind un spațiu multicultural, o vatră de istorie etnică unde minorități ca ruși-lipoveni, ucraineni, polonezi, italieni, evrei, nemți, romi și maghiari reprezintă un adevărat model de conviețuire. La întâlnirea cu secretarii de stat Barna Tanczos și Andras Istvan Demeter au participat și deputații Longher Ghervazen din partea Uniunii Polonezilor din România, Mircea Grosaru din partea Uniunii Italienilor, Vladimir Hapenciuc, reprezentant al Departamentului pentru minori-tăți al Guvernului, ca și președintele Uniunii Ucrainenilor din România, prof. Ioan Bodnar, precum și promotorii mai multor programe și mișcări interetnice desfășurate în Bucovina, Nelu Todireanu, de la Fundația “Ana”, și Cornel Grosaru, de la Asociația “Juventus”. “Cele mai importante matrice ale Bucovinei sunt moștenirile culturale și interculturalitatea în general. Harta Bucovinei, din punct de vedere al minorităților, este în această sală”, a declarat Andras Istvan Demeter, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii și Cultelor. Referindu-se la aspecte de importanță majoră pe linia interculturalității, secretarul de stat din Ministerul Culturii a spus că “anul 2008 este Anul european al dialogului intercultural”. “Cuvântul-cheie este diversitate culturală. Diversitate culturală este în fiecare țară, dar și întreaga Europă este o diversitate culturală. Pentru a promova cultura bucovineană, cultura românească în Uniunea Europeană trebuie un lucru simplu. Să fim acolo”, a mai subliniat Andras Istvan Demeter. La rândul său, Vladimir Hapenciuc a spus că “județul Suceava, din punct de vedere al compactității minorităților în localitățile din județ, este cel mai multicultural județ din țară. Asta pentru că sunt 50 de localități unde este populație masiv ucraineană, 4 localități cu populație masiv poloneză, 3 localități cu populație masivă de ruși-lipoveni, câteva localități cu populație masivă de romi și o localitate cu populație masiv germană”. Secretarul de stat Barna Tanczos a mărturisit că a fost frapat de istoria Bucovinei. Făcând o paralelă între UE și Bucovina, Barna Tanczos a spus că “Uniunea Europeană este o uniune de minorități. Nimeni nu este majoritar. Iar regiunea Bucovinei rămâne un model pentru mine”.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI