Festivalul-concurs „Cântecele neamului” de la Suceava

Trofeul este realizat de Mircea Dăneasa

În premieră la Festivalul „Cântecele neamului”, a cărei a II-a ediție va începe vineri, va fi acordat Marele premiu, în valoare de 1500 lei, trofeul festivalului fiind creat de artistul plastic sucevean Mircea Dăneasa. „Am dorit ca anul acesta să realizăm ceva care să simbolizeze cântecul peste granițe. Am invitat soliști vocali și instrumentiști de muzică populară din țările limitrofe: Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia și Bulgaria, iar până acum avem confirmată prezența unor participanți din R. Moldova, Ucraina și Serbia; ceilalți ne-au anunțat că nu vin.
 

S-au înscris 36 de participanți în total, din care 23 sunt soliști vocali, iar 13 instrumentiști. În afară de concurenții străini vor veni interpreți din 18 județe ale țării. Pentru că Școala Populară de Arte „Ion Irimescu” este organizator, din partea noastră participă 3 soliști vocali și 3 instrumentiști. Județele și țările prezente în concurs au doar câte doi participanți. Scopul festivalului este de a promova tradițiile noastre folclorice din comunitățile românești de peste graniță și încercăm să-i reunim pe cei care încă le păstrează acolo unde locuiesc” – ne-a declarat directorul școlii menționate, Petre Horvat. Juriul festivalului este format din 11 persoane, profesori și muzicologi din străinătate și din țară, președinte fiind prof. Simion Dîrja, de la Academia de Arte din Chișinău. Reprezentanții organizatorilor în juriu sunt prof. Costache Petru, de la Școala Populară de Arte „Ion Irimescu” și directorul Ansamblului „Bucovina”, Petru Oloieru. Concursul se desfășoară vineri și sâmbătă, de la ora 16, la Sala „Dom Polski”, festivitatea de premiere și gala laureaților fiind programate duminică la ora 15, în aceeași sală. Va urma un spectacol susținut de Ansamblul Folcloric Bucovina al Școlii Populare de Arte Suceava și invitații săi. Bugetul festivalului este de 50.000 lei, finanțatorii manifes-tării fiind Consiliul Județean Suceava și Administrația Fondului Cultural Național.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: