Prin ochi de deținuți

Libertatea, ca artă și arta ca libertate

„Săptămâna prevenirii criminalității” a continuat ieri la Suceava cu un marș al elevilor din câteva școli, însoțiți de lucrători ai Compartimentului de Analiză și Prevenire al IPJ. Acțiunea, începută din fața sediului poliției județene, s-a materializat în distribuirea de pliante trecătorilor. Comandamentul acțiunii s-a numit „Oprește Violența din casa ta!”
 

Ora 14 a însoțit un moment mai deosebit, 8 dintre locatarii Penitenciarului de maximă siguranță Botoșani (4 adulți și 4 minori) vernisându-și expoziția de icoane, măști, pictură și grafică (coordonator – prof. Constantin Alexa) Icoanele și lucrările laice (majoritatea acestora din urmă împrumutând cu un firesc contagios din tușa hieratică a primelor) au fost găzduite de Sala de judecată cu numărul 126. Până la intrare în expoziție, au venit cu cătușe la mâini. Înăuntru, fie și pentru jumătate de oră, redevin oameni liberi, simpli artiști în căutarea unei comunicări ei înșiși și cu lumea. Căutătura, stângaci mascată îndărătul unor priviri de porțelan festiv, trădează griul metalului care le înlănțuie păcatul. Asistă directorul închisorii, insp. șef Marius Hliban, președintele Tribunalului, Doru Bunduc, șeful Judiciarului Poliției, cms. Ion Mihalache, civili, rude. Se țin discursuri scurte, se explică rolul educativ al unor activități artistice în penitenciare. Din cei 8, ia cuvântul Dorin Blaga, condamnat la 20 de ani, pentru omor deosebit de grav. Vorbește ca după carte, obișnuit cu expozițiile. Aceasta este a 16-a, aflu ulterior. Vorbele zboară meșteșugit înșiruite și se opresc ca un nod de cravată sau unul în gât într-o presupunere: „Prin artă, prin pictură, ne simțim și noi mai liberi”. Iar presupunerea devine fără să vrea efigie clandestină, tatuaj al tuturor momentelor care au urmat. După secțiunea festivă, publicul este invitat să admire și să cumpere. Prețurile variază între 35 și 50 de lei. Se cumpără, căci lucrările mus-tesc de trudă, simț artistic și o sensibilitate aparte. Ioan Ciolac a primit 19 ani de detenție. Își ține cu duioșie în brațe copilul, pe Alexandru, de numai trei luni. Când se va libera condiționat pentru bună purtare, copilul va avea 6 ani. „Gașca” minorilor, cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani, are un colț numai al ei. Diferite figurine făcute numai din săpun. Răbdare de pușcăriaș, tenacitate sisifică și talent cu carul. Săpunul în sine nu-i spală de vini – furturi diverse și tâlhării – dar lucrările le conferă o anume curățenie, ca o decorație întârziată. La fel ca și copilăria lor netrăită.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: