Cine trage în noi, slujitorii de la boi

Țăranii simt cel mai puțin sprijinul statului. Ciudat, pentru că ei sunt majoritari în agricultura românească, atât cât mai există aceasta. O agricultură de subzistență, făcută de bătrâni cu plugul tras de boi. Un sector important al economiei naționale și care, mai degrabă, anul acesta, a bătut în jos, în loc să aibă aport la produsul intern brut. Majoritatea sătenilor trăiește într-o sărăcie lucie, producând doar pentru a-și asigura traiul de pe o zi pe alta. Autoconsumul este caracteristica vieții de la sate, țăranii rulând, mai mult în pagubă, efort și fonduri. Singurii bani încasați sunt cei din pensii sau, eventual, din vânzarea laptelui, așa prost cum este acesta plătit. Lăptăriile nu dau mai mult de 70 de bani pe litru, în timp ce în magazine o cutie din „aurul alb” costă nu mai puțin de 3,9 lei.
 

Agricultorii, cei care trudesc cu adevărat pe ogoare, sunt victime ale intermedia-rilor și speculanților care, dintr-un foc, prin adaosuri comerciale, câștigă de două-trei ori mai mult decât aceștia. Și, pentru ca tabloul să fie complet, Guvernul a aprobat sprijinul financiar pentru înființarea culturilor de toamnă. Ajutorul aproape că nu are nicio treabă cu sătenii noștri, adresându-se, cu predilecție, marilor producători. Banii se dau, este adevărat, indiferent de mărimea suprafeței cultivate. Însă, aici este și hiba. Deoarece la un teren mic ca întindere, respectiva facilitate devine neatractivă. Și aceasta întrucât cultivatorii care vor să folosească sămânța din pod trebuie să plătească un buletin de analiză care face, nici mai mult nici mai puțin, decât 100 de lei noi, adică 1 milion de lei vechi. În plus, cultura sau suprafața în cauză trebuie asigurate, polița fiind de minim 30 de lei (300 de mii de lei vechi) pe an. Concluzia este evidentă, la 30 de ari de grâu însămânțat cade toată afacerea cu subvenționarea, banii primiți de la stat putându-se duce pe drumuri. Bașca timpul pierdut. Este trist, dar același lucru s-a întâmplat și cu subvenția la motorină, pentru o canistră de combustibil cheltuindu-se biștari cu care se poate cumpără dublul acestei cantități.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: