Intrarea în biserică a Maicii Domnului

“Astăzi înainte însemnarea bunăvoinței lui Dumnezeu și propovăduirea mântuirii oamenilor, și Biserica lui Dumnezeu luminat Fecioara se arată și pe Hristos mai înainte Îl vestește. Acesteia și noi cu mare glas să-i cântăm: Bucură-te plinirea rânduielii Ziditorului“. Mare și minunat este praznicul Intrării Maicii Domnului în Biserică, deoarece aceasta s-a făcut în chip minunat, din rânduiala bunăvoinței lui Dumnezeu de a mântui neamul omenesc. Minunat este acest praznic, deoarece minunată a fost și nașterea Fecioarei Maria. Ea a fost rodul rugăciunii părinților ei, și aleasă să fie Născătoare de Dumnezeu. Ioachim și Ana, deși erau în vârstă, nădăjdu-iau că Dumnezeu le va asculta ruga lor și au făgăduit că dacă vor avea un copil îl vor închina Bisericii pentru toată viața.
 

Născându-se Sfânta Fecioară Maria, Sfinții Părinți Ioachim și Ana și-au adus aminte de făgăduința pe care au făcut-o înainte de a se naște și au hotă-rât să o dea Bisericii. Și așa, la vârsta de 3 ani, Sfinții Părinți Ioachim și Ana au adunat mai multe copile de o vârstă cu dânsa și mai mari din Nazaret ca să o petreacă pe prunca Maria până la Ierusalim, cu făclii aprinse, cu cântări și cu psalmi. La aducerea Preasfintei Maicii Domnului în templu, îngerii lăudau și cântau de bucurie, pentru că se aducea lui Dumnezeu această “biserică vie și însuflețită“. Se aducea în Sfânta Sfintelor această biserică dumneze-iască purtată de Duhul Sfânt, “cămara cea de mult preț” și “Fecioară”, “sfințită vistierie a slavei lui Dumnezeu”, ceea ce avea să fie mai cinstită decât Heruvimii și mai mărită decât Serafimii. Așa o aduceau îngerii și o lăudau, căci nu era o copilă de rând, ci era biserica însuflețită a Duhului Sfânt. Ajungând la Biserica din Ierusalim, Sfinții Părinți Ioachim și Ana voiau să o ducă de mână, pentru că biserica avea 15 trepte la intrare, după numărul psalmilor pe care preoții și leviții îi cântau când intrau la slujbă. Și acolo s-a făcut o minune preaslăvită: fiind întărită de Duhul Sfânt, ea s-a desprins din mâinile părinților și a început să urce singură, ca o porumbiță nevinovată, treptele bisericii și a ajuns la treapta de sus, unde o aș-teptau preoții împreună cu proorocul Zaharia. Și toți se mirau cum o copilă de 3 ani a putut să urce treptele așa de ușor, parcă ar fi zburat. Proorocului Zaharia, care era arhiereu, i se descoperise de la Dumnezeu cine era această dumnezeiască pruncă; după ce a dus-o în biserică și a închinat-o, a făcut un lucru neobiș-nuit și neîngăduit în Legea Veche: a dus-o pe Fecioara Maria în Sfânta Sfintelor, unde preoții nu aveau voie să intre, și nici arhiereul, decât o dată pe an, și atunci nu fără jertfă. Atunci și îngerii s-au spăimântat cum Fecioara a intrat în Sfânta Sfintelor. După ce s-a închinat jert-felnicului celui de aur și la sicriul legii Dom-nului, au dus-o în casa fecioarelor și a locuit acolo 12 ani. În fiecare zi venea Arhanghelul Gavriil și-i aducea Fecioarei Maria hrană în-gerească din cer. Așa s-a hrănit timp de 12 ani. La vârsta de 15 ani, ieșind din Sfânta Sfin-telor, a fost încredințată dreptului Iosif, căruia i s-a vestit prin înger cine este Sfânta Fecioară. Așa a petrecut în biserică Sfânta Fecioară Maria, cea care avea să poarte în pântece pe Cel “Neîncăput”, pe cel “Necuprins” de gând și de cuvânt, pe Hristos Mântuitorul lumii, care ne-a izbăvit de păcat. Să lăudăm în cântări și rugăciuni la acest mare praznic pe Maica Domnului, care se roagă neîncetat pentru noi, și cu toții să ne rugăm Celui pe care L-a născut: “Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale, mântu-iește-ne pe noi!” Amin. Pr. MIHAI BALAN, Parohia Drăgoiești II

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: