Pentru Universitatea „Ștefan cel Mare”

„Franța și spațiul francofon reprezintă un partener privilegiat”

spune prorectorul Sanda Maria Ardeleanu > În toamnă, scriitorul francez Jean Yves Conrad va primi titlul „Doctor Honoris Causa” al Universității sucevene
Prof. univ. dr. Sanda Maria Ardeleanu, prorector al Uni-versității Ștefan cel Mare Suceava, consideră că, mai ales de Ziua Națională a Franței, din 14 iulie, trebuie să ne gândim în mod special la acest popor. „Cred că fiecare dintre noi ar trebui să trimită un gând și un zâmbet acestui popor, civilizației și culturii franceze, de care suntem legați prin fire văzute sau nevăzute și care ne-au marcat destinul istoric pe-atâtea și atâtea coordonate”. Dna Ardeleanu a amintit că, pentru Universitatea suceveană, 2006 este Anul francofoniei. „Universitatea Suceava este din 2001 membră a Agenției Universităților Francofone, dar anul acesta înseamnă o intensificare a manifestărilor, în promovarea valorilor francofoniei, despre care am vorbit și vorbim mereu cu prilejul Zilelor francofoniei, pe care Universitatea le organizează, și care anul aces-ta au ajuns la a X-a ediție.
 

Conducerea Universității este preocupată de intensificarea promovării, învățării limbii franceze, în primul rând dato-rită motivului și argumentului forte că Franța și spațiul fran-cofon reprezintă un partener privilegiat al Universității «Ștefan cel Mare», în parte-neriate, acorduri bilaterale, în cadru programelor europene, al manifestărilor științifice, al acțiunilor culturale, mobi-lităților de predare, mobi-lităților studențești, reuniu-nilor naționale și internațio-nale, proiecte de cooperare științifică ș.a.m.d.”, a spus prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu. Domnia sa a precizat că Universitatea va marca sommet-ul din toamnă, de la București, care va avea loc în perioada 28-29 septembrie, prin decernarea titlului „Doctor Honoris Causa” unei per-sonalități franceze. Este vorba despre Jean Yves Conrad, scriitor și jurnalist din Paris, „promotor al valorilor și cul-turii civilizației române”. Dna Ardeleanu și-a exprimat și o dezamăgire referitoare la faptul că Lectoratul francez de la universitate nu mai are un lector francez. „Îmi exprim speranța ca toate prioritățile noastre în domeniul fran-cofoniei, toate eforturile pen-tru susținerea valorilor fran-cofone în zona noastră vor readuce lectorul francez pe care universitatea, studenții și profesorii noștri îl merită”, a conchis domnia sa.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: