UNESCO

Averea Fălticenilor o reprezintă trecutul cultural al așezării, viitorul orașului – turismul cultural. Lupta îndârjită din ultimii ani, cu Maestrul Ion Irimescu și cu prof. Gheorghe Dăscălescu, până în toamnă, și apoi doar cu directorul în frunte, pentru terminarea lucrărilor de reparații la Muzeul de „Artă Ion Irimescu” și deschiderea sa vizitatorilor, oferă o imagine vie a șanselor unei astfel de bătălii, chiar și cu o strategie bine pusă la punct și cu generali de talent și experimentați. Așa stând lucrurile, Galeria Oamenilor de Seamă, Muzeul Apelor și atâtea case și zone de interes istoric și cultural au puține șanse la reconsolidare, la punerea în lumină a zestrei lor cu posibilitățile tehnice de la această oră, la atragerea turiștilor din țară și de peste hotare. Cum banii care ar trebui investiți ca să aducă bani nu sunt, poate că autoritățile și intelectualitatea orașului (și a județului) ar trebui să declanșeze un război tenace pentru punerea Fălticenilor în întregime sub protecție UNESCO.
 

Purtat pe două fronturi, fiindcă sunt multe bătălii care trebuie câștigate întâi la București, dar și acasă, fără sincope și fără întârzierile pricinuite de schimbările politice, războiul n-ar fi deloc pierdut înainte să înceapă. Dar cu o condiție, acasă să nu fie liniște niciodată, cărțile consacrate Fălticenilor de Grigore Ilisei, Eugen Dimitriu, Cătălin Ciolca să fie cunoscute pe de rost, orice puști (care te pune imediat la curent cu prețul merelor în piață și la intrarea în oraș) să fie în stare să te conducă până la Casa Sadoveanu, de pildă, și să-i țină locul lui Adrian Cocârță printre chipurile obosite de vreme și de visare ale oamenilor de seamă de aici. Fălticeni – UNESCO ar putea fi o deviză sub care să merite să lupți la Fălticeni și oriunde în România și în lume trăiesc fălticeneni.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: