Risc în premieră

Neratificarea de către partea română a unui acord bilateral semnat de cealaltă parte Deputatul PSD de Suceava Mirela Adomnicăi a avertizat, sâmbătă, că există pericolul ca, pentru prima dată, România să nu ratifice un acord internațional bilateral, semnat și ratificat de cealaltă parte, arătând că Ordonanța privind Fundația Gojdu ar putea fi respinsă. Domnia sa, membru al Comisiei juridice a Camerei Deputaților, a explicat că votul în comisie pentru aprobarea Ordonanței de ratificare a Acordului româno-ungar privind înființarea Fundației Gojdu, de drept public, urmează să fie dat săptămâna aceasta, dar lipsa de preocupare a ministrului de externe pentru a clarifica anumite pre-vederi din actul normativ ar putea duce la respingerea Ordonanței.
 

Acordul româno-ungar a fost ratificat, anul trecut, de partea ungară, iar Guvernul nostru a trimis, în noiembrie 2005, Parlamentu-lui proiectul de lege pentru ratificarea acestui acord. „Am fost sesizați la Comisie în luna noiembrie cu proiectul de lege privind acest acord, iar după ce parlamentarii au început să pună unele întrebări, Guvernul a retras proiectul de lege și a adoptat o Ordonanță de ur-gență, care a venit acum pentru aprobare”, a spus dna Adom-nicăi. Deputatul PSD a pre-cizat că, față de această Ordo-nanță de urgență, mai mulți parlamentari ai PNL, PD și PC s-au exprimat în sensul res-pingerii, motiv pentru care s-a solicitat prezența la Comisie a ministrului de externe: „De-și a fost invitat de două ori, ministrul de externe nu a venit și, în stilul caracteristic actu-alilor guvernanți, a trimis un secretar de stat”. Există, așa-dar, riscul ca această Ordo-nanță de urgență pentru rati-ficarea Acordului româno-un-gar să fie respinsă și să fie creat un incident diplomatic, dacă ministrul de externe nu va veni să explice anumite as-pecte din text. „Noi nu putem interveni pe textul Acordului. Ori aprobăm Ordonanța, ori o respingem. Ar fi pentru pri-ma dată când un acord inter-național bilateral, semnat și ratificat de cealaltă parte, să fie respins de partea română”, a mai spus parlamentarul PSD, subliniind că Ordonanța de urgență este în vigoare și că Guvernul a alocat deja sume de bani pentru răscumpărarea unor imobile ce fac parte din „Curțile Gojdu” din Budapesta.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: