Pentru că Suceava nu are adăpost de noapte

Iarna, boschetarii sunt condamnați

Neavând unde să locuiască, Vasile, un om bătut de soartă, se adăpostește de frig sub băncile sau pe caloriferele Spitalului Județean De câteva zile, pe holurile Spitalului Județean „Sf. Ioan cel Nou” își face veacul un boschetar în vârstă de 43 de ani. Bărbatul a stârnit milă, dar și teamă semenilor săi, care adesea trec pe lângă el fără să se oprească sau să privească în urmă. Ieri, Vasile, așa cum susține el că-i este numele, se adăpostea de frigul de-afară și încerca să se încălzească sprijinindu-se de un calorifer din spital. Privirea amărâtului era ațintită spre podea. Parcă ar fi căutat ceva și nu-i dădea de urmă. „Nu am mâncat de două zile. Îmi este frig și frică, că nu am unde mă duce”, ne-a spus Vasile, ridicând ușor ochii din pământ, fără însă a fi întrebat.
 

Am aflat, în scurt timp, că bărbatului îi este teamă să nu moară din pricina frigului. „Anul trecut mi-au fost amputate degetele de la picioare, pentru că au înghețat. Mă dureau foarte tare. Am adormit în plină iarnă afară și, când m-am trezit…nu mai eram om. Încerc să mă încălzesc aici, pe calorifer, la fel ca și alții. Afară-i un frig de îngheață inima-n tine”, ne-a mărturisit boschetarul. Vasile susține că, de ani de zile, hoinărește pe străzi pentru că nu are locuință și nici posibilitatea să-și găsească un loc de muncă. Are soție și un copil, care locuiesc în cartierul sucevean Burdujeni, dar pe care nu i-a văzut de mult timp pentru că, motivează el, „nu încape” din cauza neamurilor. Întrebat ce și-ar dori de Crăciun, bărbatul ne-a răspuns că „multă căldură”, pentru că de frig a suferit destul, și mâncare. „Acum dorm în scările de bloc. Sunt murdar și oamenilor le este teamă de mine, dar nu mă alungă. Oricum, nu aș avea unde merge”, a adăugat Vasile. Pe de altă parte, pacienții internați în spital sunt de părere că accesul boschetarului aici ar trebui interzis, deoarece reprezintă un pericol. „Miroase după el, de nu-ți vine a crede. Ce mai… ți se întoarce stomacul pe dos. Trebuie să se găsească o soluție și pentru el… este om”, ne-a spus Mirela S., pacientă internată în cea mai mare unitate spitalicească din județ. Directorul Spitalului Județean „Sf. Ioan cel Nou”, Cristian Irimie, ne-a declarat că, în acest caz, va lua măsurile necesare, având în vedere, în primul rând, paznicii unității spitalicești. Locul acestui personaj nu este sub băncile spitalului sau pe calorifere, conform declarațiilor șefului serviciului de asistență socială din cadrul Primăriei Suceava, ci într-un centru de adăpost pe timp de noapte, pe care însă Suceava nu-l are. „Soluții în acest caz sunt, însă trebuie să o identificăm pe cea optimă. Am putea să purtăm discuții cu neamurile, poate reușim să-l reintegrăm în familie, sau să-l internăm, dacă nu se află în deplinătatea facultăților mintale”, ne-a spus doamna Narcisa Marchitan, șef serviciu de asistență socială din cadrul Primăriei Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: