„Teiul de aur“ luminează poezia lui Ion Beldeanu

De la sfârșitul săptămânii trecute, „Teiul de aur” luminează poezia lui Ion Beldeanu. Este vorba de prețiosul tro-feu acordat de Editura Geea din Boto-șani, condusă de dna Elena Condrei, prețios și la propriu, fiind realizat chiar din aur (sau din argint, dacă e vorba de „Teiul de argint”) de către Banca Națională a României, dar și prin per-sonalitățile care, fiindu-le acordat la edițiile anterioare, și-au răsfrânt propria valoare asupra lui: poetul Grigore Vieru, de la Chișinău, sculptorul Ion Irimescu, de la Fălticeni, savantul chimist Cristofor Simionescu, din Iași (dar născut în Dumbrăvenii Sucevei).
 

„Premiile Eminescu pentru lite-ratură, arte vizuale, colecții și colec-ționari” (cum sunt intitulați teii Edi-turii Geea Botoșani) au revenit la ediția 2005, care l-a avut președinte al ju-riului pe poetul Cezar Ivănescu, pen-tru literatură lui Ion Beldeanu, pentru întreaga sa operă, și lui Nikos Blithi-kiotis (Franța), pentru traducerea ver-surilor lui Eminescu și în special a „Lu-ceafărului” în limbile franceză și greacă (din frumosul volum trilingv ilustrat de Valerian Tzopa și prefațat de regretatul George Muntean, apărut în 2003 la Ge-ea), pentru arte vizuale – pictorului Val Gheorghiu (Iași) și pentru colecții și colecționari, lui Constantin Ma-linaș (Oradea). Inițiate, asigurate și acordate de Edi-tura Geea din Botoșani, aceste distincții sub semnul lui Eminescu, nu sunt, du-pă cum mărturisește dna Elena Con-drei, directoarea editurii, decât o mo-destă modalitate de cinstire a marelui poet, de sărbătorire a trecerii sale în universalitate. Decernate în preajma zilei de 15 iunie, când teii sunt în floare, Premiile Eminescu se vor bucura în curând de un spațiu special în zona centrală a municipiului Botoșani, consacrat de conducerea Geii în primul rând acestei manifestări singulare. La ediția din acest an, decernarea teilor a avut loc la Complexul Memorial „Mihai Eminescu” (sala „Horia Bernea“) de la Ipotești, condus de Valentin Coșerea-nu, în finalul unei manifestări comple-xe (cu un spectacol, expoziție de grafi-că inspirată din sonetele eminesciene, lansare de carte), destinate unui pu-blic special, alcătuit de ambasadorii, membrii corpurilor diplomatice ale am-basadelor din București.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: