Pe tema incompatibilității

Prefectul s-a adresat MAI

Prefectul Orest Onofrei a decis să se adreseze Ministe-rului Administrației și Internelor în cazul presupusei incompatibilități în care s-ar fi aflat președintele Consiliului Județean, dl Gavril Mîrza, care a fost membru al Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP). Domnia sa a spus, într-o conferință de presă, că a trimis M.A.I. o adresă prin care cere „un punct de vedere autorizat” în cazul presupusei incompatibilități a președin-telui CJ Suceava, dl Gavril Mîrza, care a fost membru al ATOP. El a precizat că a cerut aceste precizări din partea MAI pentru că, în condițiile în care se va constata situația de incompatibilitate, va trebui să emită un ordin de încetare a mandatului de ales al președintelui CJ Suceava. „Nu doresc să fiu acuzat de abuz în funcție”, a spus dl Onofrei.
 

Orest Onofrei& Gavril Mîrza

Secretarul general al jude-țului Suceava, dl Dumitru Dănilă, a apreciat, luni, că, în ca-zul președintelui CJ Suceava, dl Gavril Mîrza, care a fost membru al Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Suceava, nu a existat incompatibilitate de funcții, acest punct de vedere fiind transmis Prefecturii Suceava. Dl Dănilă a explicat că, în calitate de membru al ATOP, președintele CJ Suceava a primit „indemnizație” stabilită prin Hotărâre de Guvern pentru participarea la ședințe și nu remunerație, arătând că „activitatea remunerată înseamnă orice fel de salarizare stabilită în baza unei legi speciale a salarizării sau a Codului Muncii”. El consideră că starea de incompatibilitate reglementată de articolul 87, alineatul 1, litera K din Legea nr. 161/2003, care prevede că funcția de președinte sau vicepreședinte de Consiliu Județean „este incompatibilă cu orice altă funcție publică sau o activitate remunerată în țară sau străinătate, cu excepția funcției de cadru didactic sau a funcțiilor din cadrul unor asociații, fundații sau alte organizații neguvernamentale”, nu are legătură cu funcția de președinte al ATOP. „Față de toate cele arătate, consider că domnul Gavril Mîrza nu era în stare de incompatibilitate”, mai arată secretarul general al județului Suceava, dl Dumitru Dănilă. Prefectul declarase, în urmă cu o săptămână, că, potrivit Legii 161/2003 privind combaterea corupției, funcția de președinte sau vice-președinte de Consiliu Județean, precum și cea de primar sau viceprimar este incompatibilă cu orice funcție remunerată, în țară sau străinătate. El a spus că membrii ATOP Suceava primesc o indemnizație de ședință de două milioane de lei, care poate fi asimilată cu o funcție plătită. Dl Onofrei a precizat că, potrivit legislației, în cazul depistării unor situații de incompatibilitate a președintelui Consiliului Județean, se-cretarul CJ trebuie să se sesizeze sau să fie sesizat, iar acesta trebuie să propună pre-fectului emiterea unui ordin de constatate a încetării mandatului de președinte.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: