Stejarul Unirii din Horodnic de Jos

După cum s-a precizat în ziarul „Crai nou” din 19 martie 2005, învățătorii satelor bucovinene au plantat în anul 1919 câte un stejar spre amintirea extraordinarului eveniment pe care l-a reprezentat Marea Unire de la 1918. Se mai spunea în articolul menționat că unul dintre stejarii de atunci se află și azi în satul Ruși Mănăstioara din comuna Udești și era publicată și fotografia lui.
 

Un asemenea stejar trăiește și în centrul comunei Horodnic de Jos, în imediata apropiere a Bisericii „Sf. Ioan”. Și, pentru că nu este un copac oarecare, ci un arbore sfânt, și pentru ca urmașii urmașilor noștri să știe aceasta și să-l păzească plini de grijă, în anul 1998, la 80 de ani de la marea unire, trei dascăli ai comunei, înv. Sorin Teleagă (dăltuitor în plăci de marmură), înv. Nicolae Buznean (fost director al școlii) și prof. Ion Prelipcean (sponsor), au așezat pe stejarul la care ne referim o placă de marmură, pe care trecătorul poate citi: „«STEJARUL UNIRII», sădit în 1918, anul Marii Uniri, de studenții bucovineni din Cernăuți, membri ai Societății Arboroasa”. Mă gândesc că ar fi foarte frumos dacă studenții suceveni, membrii actualei societăți „Arboroasa” și Complexul Muzeal Bucovina ar face un inventar al tuturor Stejarilor Unirii din județul nostru, atrăgând astfel atenția asupra lor și a datoriei noastre de a-i ocroti în mod deosebit.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: