„Scriitorul citește”

Miercuri, 23 martie 2005, sub egida Uniunii Scriitorilor din România și în organizarea Societății Scriitorilor Bucovineni, parteneri media „Crai nou” și „NordLitera”, a avut loc manifestarea literar-artistică a lunii, „Scriitorul citește”. Ea a debutat cu lansarea numărului pe martie al revistei „Bucovina literară”, număr prezentat de coodonatorul lui, Nicolae Cârlan, și a urmat cu lecturile scriitorilor.
 

Primul invitat, Nicolae Cârlan, citind ultima parte a “Scrisorii III” a lui Eminescu, un fragment mai puțin cunoscut, „Omul comun reînvață să înjure”, din „Omul comun (Lupta cu inerția)”, poemul emblematic pentru creația lui Nicolae Labiș, și apoi o pagină de publicistică (tipărită în 1994) din creația proprie, a dovedit cu patos și sarcasm actualitatea motivelor revoltei eminesciene. Abordând meditația asupra morții, vieții și iubirii cu versuri din Arghezi, Eminescu, Goga, Coșbuc și cu o proză scurtă din una din cărțile sale, cel de-al doilea protagonist al întâlnirii, Onu Cazan nu numai că și-a plasat auditoriul într-un alt registru al sensibilității, dar a făcut și o încântătoare demonstrație asupra talentului și științei interpretării ale absolventului de Teatru care este. În timp ce aflam cu bucurie de la dna Marielena Pancu, directoarea Liceului de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, despre succesul la Olimpiada de interpretare de la Constanța al unuia din invitații precedentei manifestări, elevul chitarist Cristian Grămesc, iată că a intrat în scenă, tot cu chitara, un alt talent al unicei și prestigioasei instituții de învățământ artistic din județ, elevul Boicu Mihai, din clasa a VI-a, care poate chiar în aceste clipe ale parcurgerii rândurilor noastre evoluează la Lira de Aur. Să-i ținem pumnii, fiindcă merită din plin atenția juriului și aplauzele publicului. Aplauze cu care toți cei prezenți la Libră-rie au salutat și interpretarea tânărului său magister, Ilie Zugrav, originar din Prisaca Dornei, fost elev al liceului al cărui profesor este acum. Lansarea cărții distinse cu Premiul Editurii conduse de Elena Condrei, Geea din Botoșani, la Festivalul literar „Magda Isanos – Eusebiu Camilar” de la Udești, ediția 2003, „În audiență la F. M. Dostoievski” de Ioan Ganga ne-a făcut cunoștință cu autorul, originar din Sanschiz (Mureș), cu școala în Brașov și Facultatea de Psiho-Pe-dagogie a Universității „Spiru Haret” în București, acum cadru didactic la Centrul Școlar Suceava. Susținut de prezența copiilor săi mai măricei, Ioana și Cristi, de interesul publicului și de prezentarea pertinentă a personalității sale lirice și a cărții sale de către poetul L. D. Clement, Ioan Ganga, la rându-i, a citit poezie. Dar nu el a încheiat seara, deși cu paharul de vin/suc oferit la lansare s-a încheiat aceasta, ci un oaspete furtunos de la Cernăuți, Arcadie Opaiț, cunoscutul poet și președinte al Societății „Mihai Eminescu” de Dincolo, cu lectura câtorva din cele mai noi poeme ale sale, pe care orice poet le poartă cu sine, chiar fără să știe la plecare că va ajunge într-un loc în care „Scriitorul citește” – la Librăria din Suceava a Uniunii Scriitorilor din Ro-mânia. Și în care este așteptat și ascultat cu plăcere.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: