Ne vorbesc Părinţii Bisericii

Ştiinţa medicală confirmă pe deplin trebuinţa şi folosul strunirii trupului. Nimeni nu s-a îmbolnăvit din pricina postului, pe când necumpătarea şi lăcomia aduc după ele un nesfârşit cortegiu de boli. Postul şi regimul cumpătat intră în cura de însănătoşire a tuturor bolilor şi sunt tot mai recomandate şi celor sănătoşi. Diferitele „regimuri” alimentare: vegetarian, de crudităţi, de dezintoxicare ş.a. nu sunt altceva decât nişte variante ale postului trupesc.

E un lucru cunoscut de când lumea că îmbuibarea aduce somnolenţă; că oamenii care muncesc mult cu mintea nu sunt mâncăcioşi, că, în genere, omul consumă mai mult decât are nevoie organismul. Supraalimentarea împreună cu sedentarismul şi suprasolicitarea (cei trei „S”), macină mai mult decât orice vitalitatea omului din vremea noastră. Postul duhovnicesc aduce sănătate trupească şi limpezeşte mintea.

(Protosinghelul Petroniu Tănase, Uşile pocăinţei. Meditaţii duhovniceşti la vremea Triodului, Editura Doxologia, Iaşi, 2011, p. 35)

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI