Marşul de Conştientizare a Autismului se va desfăşura la Fălticeni pe 2 aprilie

Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului (World Autism Awareness Day) este marcată, anual, la nivel mondial, la 2 aprilie, cu scopul de a dinamiza eforturile mondiale de promovare a unei mai bune înţelegeri a autismului şi de a creşte nivelul de informare a publicului larg privind nevoile speciale ale persoanelor cu autism şi ale familiilor acestora.

La Fălticeni, această zi va fi marcată marţi, 2 aprilie, prin organizarea Marşului pentru Conştientizarea Autismului şi a mai multor activităţi derulate în Parcul Prefecturii. se va desfăşura în intervalul orar 9:30 – 12:00, activitatea fiind înscrisă în Proiectul de Acţiune Comunitară „Visăm împreună la o lume mai bună” din cadrul Strategiei Naţionale de Acţiune Comunitară, bazată pe voluntariat.

Marşul se va desfăşura pe traseul: Grădiniţa Specială Fălticeni – Strada Ion Creangă – Aleea Pietonală – Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu” – Catedrala „Învierea Domnului” – Biserica „Sf. Ilie” – Şcoala Gimnazială „Ion Irimescu” – Muzeul Apelor „Mihai Băcescu” – Parcul Prefecturii. În parc, copiii voluntari implicaţi în această activitate împreună cu copiii cu deficienţe vor participa la jocuri libere, jocuri de mişcare, jocuri de distracţie, jocuri muzicale, jocuri de socializare şi de cunoaştere şi vor desena.

La această activitate vor participa partenerii voluntari ai proiectului: elevi de la Colegiul „Vasile Lovinescu” (coordonator prof. Fodor Oana Lucia), alături de preşcolarii de la Grădiniţa Specială Fălticeni ca unitate beneficiară – coordonator prof. ed. Amarie Mariana, împreună cu voluntarii de la Colegiul Naţional „Nicu Gane”, Şcoala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza”, Şcoala Gimnazială „Ioan Ciurea”, Grădiniţa cu Program Prelungit (GPP) Pinocchio, GPP Licurici, Creşa „Sf. Ana”, Fundaţia FARA Fălticeni, părinţi şi alţi colaboratori. Ca Partener direct este Municipiul Fălticeni, reprezentat de primarul Gheorghe Cătălin Coman.

 „Aceasta este o parte importantă din dezvoltarea copilului, una naturală. Copilul se bucură atunci când se joacă alături de ceilalţi copii şi aceste activităţi comune sunt o completare a muncii noastre cu aceşti copii cu autism sau alte dizabilităţi” ne-a spus prof. Mariana Amariei, coordonator al Strategiei Naţionale de Acţiune Comunitară bazată pe voluntariat.

Marşul este organizat şi cu sprijinul Poliţiei Locale şi al Detaşamentului de Jandarmi Fălticeni, instituţii care vor asigura buna desfăşurare a activităţilor.

Începând cu 9 septembrie 1989, în a doua zi a lunii aprilie, în fiecare an, marcăm Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului. Ea a fost desemnată prin Rezoluţia 62/139 a Adunării Generale a Naţiunilor Unite. Afecţiunea este o tulburare complexă, care are efecte asupra comunicării, comportamentului şi relaţiilor cu cei din jur. Potrivit datelor statistice, în România ar exista circa 30.000 de adulţi şi peste 20.000 de copii cu autism. 

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI