Universitarul Liviu-George Maha, originar din Rădăuţi, este noul rector al Universitaţii „Alexandru Ioan Cuza”

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi (UAIC) şi-a ales luni, 19 martie, noul rector.

Prof. univ.dr. Liviu Maha a ieşit victorios din competiţia cu prof. univ. dr. Tudorel Toader. La urnele UAIC s-au prezentat 741 de alegători (reprezentând 87,7%) din 844, câţi aveau drept de vot (profesorii angajaţi ai universităţii, alături de cercetători şi de studenţii reprezentanţi în structurile de conducere, consilii ale facultăţilor şi Senatul UAIC). Liviu-George Maha a obţinut 487 dintre voturi, iar Tudorel Toader a primit 233; au fost anulate 19 voturi, iar două buletine au fost albe.

De ce se mândresc rădăuţenii? Liviu-George Maha s-a născut la Rădăuţi, în anul 1977.

Din 15 mai 2021, preşedintele Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina (SCLRB) este Liviu-George Maha, prof. univ. dr. la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, cu specializare în domeniul relaţiilor economice internaţionale. Pe parcursul celor aproape 25 de ani de carieră în învăţământul superior, acesta a desfăşurat o bogată activitate didactică şi de cercetare ştiinţifică, concretizată în publicarea de cărţi, editarea de volume de specialitate, publicarea de articole de specialitate în reviste de prestigiu indexate în baze de date internaţionale, organizarea de manifestări ştiinţifice, precum şi coordonarea de proiecte de cercetare, mobilităţi şi dezvoltare instituţională finanţate din fonduri naţionale şi internaţionale.

S-a implicat în derularea de proiecte de parteneriat cu instituţii de învăţământ superior din Cernăuţi şi Chişinău, a colaborat cu cercetători din aceste universităţi în ceea ce priveşte derularea unor activităţi de cercetare ştiinţifică, precum şi coordonarea, în perioada 2016-2020, a procesului de admitere a românilor de pretutindeni, inclusiv a etnicilor români din Ucraina, la studii universitare în cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

A absolvit Colegiul Naţional “Eudoxiu Hurmuzachi” în anul 1995.

Societatea pentru Cultură şi Literatură Română în Bucovina a luat fiinţă, la Cernăuţi, în 1862. În 1900 a fost ales preşedinte Dionisie Bejan, care va conduce Societatea până în 1920 şi care va juca un rol principal în evenimentele care au premers Unirea.

 După Unire, societatea îşi continuă activitatea sa intensă.. În special în perioada 1929-1940, când în fruntea ei se afla profesorul universitar Grigore Nandriş.

După instaurarea comunismului, SCLRB şi-a desfăşurat, un timp, activitatea în exil.

Un grup de 30 de intelectuali au reactivat-o la 27 martie 1990, la Rădăuţi. SCLRB îşi are sediul central în Rădăuţi, Piaţa Unirii nr. 67.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI