Vieţile noastre pe mâna lui Dorel

Cine e Dorel? E ăla care a folosit prima dată zicala „Las’ că merge şi aşa!“ El s-a „calificat“ în perioada „societăţii socialiste multilateral dezvoltate“ când muncitorii din fabrici şi uzine erau obligaţi să rezolve prin mijloace proprii, locale, probleme tehnice complicate, fără a fi dotaţi cu piese corespunzătoare şi scule absolut necesare. Au început cu înlocuirea saboţilor de frână la camioane cu fel de fel de improvizaţii şi au continuat cu „omologarea“ altor piese, dispozitive ca să nu mai fie importate originalele pentru care niciodată nu erau bani. De atunci camioanele româneşti se opreau adesea în garduri şi ziduri, dacă nu se blocau pe drum şi nu ucideau oameni… Iar soarta camioanelor o împărtăşeau mai toate maşinile, aparatele şi accesoriile. Inclusiv construcţiile.

Mai an, Dorel a zis că la tabloul de comandă şi lângă maneta locomotivei ar merge o bere, că n-o fi foc. N-a fost foc, dar n-a văzut semaforul la intrarea în gară şi-a urmat nenorocirea. L-au dat afară, dar „victimele“ tamponării, vagoanele, locomotiva… zac la fier vechi, iar statul român a avut de plătit câteva milioane bune. Pe care Dorel nu le avea. Când mai ziceaţi că vreţi o ţară ca afară, vă gândeaţi că ţara asta e a lui Dorel?

A văzut Dorel că unii se împăunează cu diplome de doctori, ingineri, profesori… Mare brânză: pe el l-a costat numai o sută de coco şi iată-l mare diplomat, fără a-şi toci mintea şi coatele pe băncile universităţilor. Pe toţi diplomaţii pe bune îi crede proşti: la ce le ajută? Fraieri îi crede şi pe cei ce i-au semnat contra „mălai“ patalamaua falsă, şi pe justiţiarii care îl fac de fiecare dată scăpat.

Cei mai mulţi Dorei se bat cu pumnul în piept cât de deştepţi sunt ei. E manifestarea după care îţi dai seama că îi cheamă Dorel. Fiindcă doctorul, inginerul, profesorul… pe bune nu scot pieptul în faţă, nu se umflă orzul în ei de la bere, nu-şi înjură subordonaţii, iar treaba lor ne face tuturora bine, chiar dacă uneori le mai şi crapă obrazul de ruşine. Măcar are ce le crăpa.

Un Dorel doctor(!) a zis că dacă e de gardă la spital poate să tragă un somn, că fraierii de bolnavi mai pot aştepta, dar în timp ce dormea a murit o mamă a trei copii care „nu mai avea aer“. Îl acuzi de crimă? Deşi crimă este. Un alt Dorel n-a vrut să asiste o femeie să nască, ba a lăsat-o să „facă“ pe trotuar în faţa spitalului. Îl dăm afară? De unde luăm altul dacă posturile sunt blocate, ceea ce nu pot înţelege în ruptul capului. Mii de oameni morţi cu zile din astfel de pricini. Nimeni nu plăteşte.

Un Dorel inconştient la Crevedia, cică cu ţigara în colţul gurii, a branşat furtunul la o cisternă goală pentru a transvaza gazul lichefiat din alta. Şi a urmat dezastrul, prima victimă fiind el însuşi. Au intrat în folclor destui Dorei care verificau nivelul benzinei sau al motorinei din rezervor cu bricheta aprinsă.

A trecut Dorel prin vreo şcoală? E analfabet? Posibil să fi trecut şi prin şcoală, să ajungă chiar inginer, arhitect, de aceea, după ce montezi o nouă priză, se şi defectează şi iese cu totul din perete, ori când proiectează noua linie de stâlpi cu energie electrică plasează pilonii între liniile de cale ferată sau în calea de rulare a tramvaiului, a troleului… Şi după ce toarnă asfaltul, apar şi gropile…

Nenorocirea nenorocirilor e când Dorel ajunge şef, iar când ajunge şef politic fiţi siguri că ţara o ia la vale. Fiindcă Dorel, odată ajuns în frunte, după ce s-a „aranjat“ el însuşi cu ai săi, îşi aduce lângă sine alţi Dorei, astfel că la nivel de România avem o strânsură de Dorei, armata lui Papuc Hogea Hogeageanu, vorba lui Creangă: unul cu ţoale Dolce & Gabbana necârpite, altul cu opinci Bama nepingelite, toţi cu maşini cu armăsarul pe capotă! Priviţi exemplul lui Dorel de Caracal (nu vreau să zic nimic de căruţă, că bieţii cărăcăleni sunt oameni ca noi toţi), dar insul cică e al şaptelea bogătan al patriei noastre iubite, mare susţinător (financiar) al PSD el şi întreaga încrengătură economică familială întinsă peste întreaga suflare românească. Principalul său merit e că e omul lui Paul Stănescu.

Dar nu e gata… Alţi Dorei se pregătesc să-i schimbe pe actualii Dorei şi ne cer votul!

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI