Masă şi casă

> L.D. CLEMENT

…Pentru unii (încă o minoritate?!) a devenit o modă să se adreseze dieteticianului specializat, nutriţionistului specializat, ba chiar şi psihologului specializat în materie spre a le spune ce, cum şi când să înghită, spre vizate rezultate. Dar ce te faci că respectivii specialişti (pare-se că unii realizaţi cam în grabă) costă cam cât un doctor diabetolog – de câteva ori mai scumpă întrevederea de 15 minute faţă de preţul unei tradiţional-rrromâneşti şaorma cu de toate la o oarecare locantă plină de autentic – nu te asigură (după cum te-aştepţi) că e cum ai vrea dumneata, ci o ţin tot pe-a lor: cu restricţii şi măsuri, ci dietă de vedetă etc.

…Ziceam pe scurt ieri (în „Casă şi masă”) că, potrivit unei informări OMS din prima parte a anului, românii sunt pe locul 3 în Europa în clasamentul obezităţii, întrecuţi doar de greci şi de sârbi. Cică aprox. 25% dintre români sunt obezi, iar cam 50% sunt supraponderali (ori, cum se spune drăguţ, au nişte kile în plus). Eventuale explicaţii? Că au dat-o din sărăcie direct în bunăstare. Că, oricât de scumpite în ultima vreme, au parte de alimente relativ ieftine faţă de alţii (inclusiv şi… relativ de proastă calitate faţă de alţii). Că destui s-au deprins să nu mai gătească acasă şi se satură cu ce găsesc – nepreparat ori semipreparat – în magazinele alimentare (adesea produse cu plus de grăsimi, plus de zahăr, plus de sare, plus de aditivi – ca să fie foarte, foarte gustoase). Că destui iau mese la restaurante, după care unii se laudă pe reţelele de socializare cât de tare au fost fripţi la buzunar (…de parcă i-ar obliga cineva să se frigă). Ori că, nu în fine, bucătăria românească tradiţională (la fel ca a grecilor sau a sârbilor) – aia de acasă şi aia de la restaurant – e aşa de bună încât… cum să te opreşti? OK, sunt bune şi alea ale francezilor sau spaniolilor, dar cică porţiile lor sunt de sute de grame, nu de la juma’ de kil în sus, ca pe la noi: carne, garnitură, sosuri, murături şi pâine, multă pâine.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI